Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9155

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 27 mei 2013

aan de minister van Justitie

Uithuiszettingen - Gerechtelijke aanvragen en beslissingen - Illegale uithuiszettingen - Klachten - Veroordelingen - Maatregelen sinds 2010

uitzetting uit een woning
geografische spreiding
officiële statistiek

Chronologie

27/5/2013Verzending vraag
28/8/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-9155 d.d. 27 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Begin januari 2010 werd de bevoegde minister reeds een vraag gesteld naar de kwantitatieve gegevens over het aantal gerechtelijke aanvragen en effectieve beslissingen van het gerecht om mensen uit hun woning te zetten. Bepaling 46 van het federaal plan tegen armoedebestrijding luidt in dit verband als volgt: "De minister van Justitie zal zodra dat mogelijk is, kwantitatieve gegevens over de uithuiszettingen en de problematiek van huisjesmelkers verstrekken om deze fenomenen beter af te bakenen en het beleid aan te passen. De minister zal bovendien een zwaardere straf invoeren voor de personen die zich schuldig maken aan illegale uithuiszettingen of praktijken, met inbegrip van een financiële schadevergoeding voor de persoon die uit zijn huis werd gezet."

Ik zou dan ook enkele vragen willen herhalen die nog steeds niet beantwoord zijn, in de hoop dat de gegevens nu wel reeds beschikbaar zijn. Voor volgende vragen had ik dan ook graag de statistieken gehad voor de periode 2007 tot en met 2012:

1) Het aantal gerechtelijke aanvragen om huurders uit te kunnen zetten. Graag een verdeling per arrondissement.

2) Het aantal gerechtelijke beslissingen ter inwilliging van die aanvragen. Graag een verdeling per arrondissement.

3) Het aantal gevallen waarin de deurwaarder een beroep gedaan heeft op de politie om huurders uit hun woning te zetten.

4) Het aantal klachten van mensen tegen de eigenaar van hun woning wegens een illegale uithuiszetting door die eigenaar.

5) Het aantal gevallen waarin door het parket vervolgingen werden ingesteld tegen de eigenaar wegens een illegale uithuiszetting.

6) Het aantal strafrechtelijke veroordelingen van eigenaars wegens een illegale uithuiszetting van hun huurder.

7) Welke maatregelen zijn sindsdien genomen en hebben die reeds resultaat gehad? Is het beleid met andere woorden afgestemd op de problematiek die reeds in 2010 werd aangekaart?