Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9154

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 27 mei 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Luchthaven van Zaventem - Onderschepte valse munten - Overzicht - België als transitland - Maatregelen

valsemunterij
luchthaven
officiële statistiek

Chronologie

27/5/2013Verzending vraag
31/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9154 d.d. 27 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er zijn berichten dat de luchthaven van Zaventem de toegangspoort is om verdachte munten in omloop te brengen in Europa. Zo zouden de afgelopen maanden via België meer valse munten zijn binnengesmokkeld dan via de hele eurozone in 2012.

1) Wat is het aantal valse munten (onderverdeeld voor 50 eurocent, 1 euro en 2 euro) dat door de douane van Zaventem werd onderschept in de periode 2007 tot en met 2013? Is er geweten uit welke landen die valse munten vooral afkomstig zijn? Graag kreeg ik ook reeds cijfers voor de eerste maanden van 2013.

2) Kan de minister de bewering dat België het transitland van de Europese Unie is met betrekking tot de instroom van valse munten, met cijfermateriaal bevestigen of ontkrachten? Indien wordt bevestigd dat België een groot aandeel in de invoer van valse munten heeft, wat zijn volgens de minister de grootste redenen waarom de cijfers in die richting gaan?

Ook in 2011 werd al duidelijk dat België geen onbesproken rol had in de invoer van bijvoorbeeld Chinese valse euromunten. Zo werden in dat jaar 29 ton illegale Chinese euromunten onderschept.

3) Welke maatregelen werden toen genomen om de instroom van valse euromunten te beperken? Werden maatregelen genomen met betrekking tot concrete landen? Zo ja, welke?

4) Werd hierbij met andere EU-landen samengewerkt?

5) Zijn er nog andere maatregelen gepland om die problematiek aan te pakken?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2013 :

1) Op 22 januari 2010 werd op de luchthaven van Zaventem een partij van ruim 600 kg oude euromunten van 1 en 2 euro ter waarde van ca. 18 000 euro onderschept door de opsporingsdienst van de douane. Aangezien de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen geen vervolgingsbevoegdheid heeft in deze materie, werd de zaak voor verder onderzoek overgemaakt aan het Parket te Brussel.

Bij nazicht van de databank van de douane werd vastgesteld dat sedert einde september 2012 nog vier voorgaande zendingen voor dezelfde bestemmeling via de luchthaven van Zaventem werden ingevoerd voor een gezamenlijk gewicht van circa. 1 150 kg en die niet aan controle werden onderworpen.

De zendingen werden ingevoerd vanuit Hong Kong en de zwendel werd gestopt met de voornoemde vaststelling van 22 januari 2013.

2) De bewering dat België het transitland is van de Europese Unie betreffende de instroom van valse munten kan niet bevestigd worden.

De 29 ton munten waarvan sprake, werden tussen 2007 en 2010 verscheept naar Duitsland en de fraude kwam aan het licht na een onderzoek van de Duitse Politie.

3) Na deze vaststellingen in Duitsland werd verhoogde aandacht besteed aan het fenomeen door manifestscreening door de opsporingsdiensten van de douane met focus op onrechtstreekse vluchten vanuit China.

4) Met de douanediensten van luchthavens uit andere Europese Unie-lidstaten worden op permanente basis gegevens uitgewisseld in het kader van de wederzijdse bijstand inzake douane.

5) De douanediensten op de luchthavens nemen deze fenomenen mee in hun risicoanalyse om nieuwe illegale trafieken af te stoppen.