Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9111

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 24 mei 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

De Europese steun aan Egypte

Egypte
democratisering
EU-steun
rechten van de mens
financiële hulp

Chronologie

24/5/2013Verzending vraag
9/10/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2961

Vraag nr. 5-9111 d.d. 24 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De EU geeft samen met een aantal andere financiële instellingen ruim 5 miljard euro steun aan Egypte om het democratiseringsproces te ondersteunen, aldus EU-president Herman Van Rompuy. Via subsidies en leningen komt het bedrag beschikbaar.

Wat bezielt Van Rompuy om die miljardensteun te geven op het moment dat er druk kan worden uitgoefend op de Egyptische regering om te democratiseren? Van Rompuy gooit met die steun de geloofwaardigheid van de EU te grabbel.

Een en ander steekt des te meer omdat president Morsi om electorale redenen afgelopen maanden diverse afspraken met het IMF eenzijdig heeft verbroken.

Onder leiding van Morsi glijdt Egypte af naar een islamitische dictatuur.

Morsi's meest recente voorstellen zijn een klap in het gezicht van alles waar de Europese Unie voor pretendeert te staan. De rechterlijke macht staat onder druk en recente voorstellen staan haaks op de bescherming van de mensenrechten en duperen de positie van minderheden en vrouwen. Ook de beperking van de vrijheid van meningsuiting, onder het mom van 'bescherming van religie', toont aan dat Egypte verandert in een totalitaire staat.

Vooralsnog is onduidelijk wat de tegenprestatie van de Egyptische regering is.

Daarom de volgende vraag aan de minister: hoe kan die steun als hefboom voor verandering in Egypte werken en waarom steunt de EU de antidemocratische krachten onder het mom van democratisering?

Antwoord ontvangen op 9 oktober 2013 :

Ik ben net als u bezorgd over de situatie in Egypte. Het is noodzakelijk dat de huidige machthebbers nu de juiste beslissingen nemen opdat het overgangsproces zich kan verderzetten onder aanvaardbare voorwaarden. Het gaat er in het bijzonder om te zorgen voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het respect voor de mensenrechten en de rechten van de vrouwen. Het gaat er ook om te zorgen voor de vrijheid van meningsuiting van het maatschappelijk middenveld en het plaatsvinden van vrije en democratische parlementsverkiezingen. Deze boodschappen werden zowel via het Belgische niveau als het Europese niveau overgemaakt. Het is immers zo dat Egypte zich in een zorgwekkende situatie bevindt, met name op economisch vlak, en dat we niet kunnen toelaten dat de situatie verslechtert indien er niets gebeurt. Het is in ons belang, met name op vlak van de veiligheid, om te voorkomen dat een land van 90 miljoen inwoners dat gelegen is op een paar honderd kilometer van de grenzen van de Europese Unie (EU) in chaos gestort wordt. Omwille van de centrale rol van Egypte in het Middellandse Zeegebied en in het Midden-Oosten heeft de EU behoefte aan een sterk en democratisch Egypte dat een stabiliserende en constructieve rol kan spelen in de regio. 

Zoals gezegd dient de steun, die werd toegezegd tijdens de EU-Egypte Task Force van 13 november 2012 en die bevestigd werd door voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy, verstandig gebruikt te worden. We moeten de nieuwe regering er aan herinneren dat zij een belangrijke rol te spelen heeft in het waarmaken van deze voorwaarden. Er moeten hervormingen in plaats worden gesteld om de financiële leefbaarheid en de economische ontwikkeling van het land op middellange en lange termijn te verzekeren. Dit is wat wordt gevraagd door het IMF en waarmee ik het ook eens ben. Het is echter weinig waarschijnlijk dat dergelijke maatregelen vóór de parlementsverkiezingen worden genomen. Ondertussen moeten we erover waken dat onze steun de gestelde doelstellingen bereikt, namelijk het verbeteren van het lot van de Egyptische bevolking door de heropbouw van de infrastructuur en het creëren van economische activiteiten en werkgelegenheid. Chaos en de opkomst van radicalisme kan niet vermeden worden zonder de bevolking, vooral de jeugd, enige hoop op een betere toekomst te bieden. Wees er zeker van dat ik erover zal waken opdat de EU-steun deze doelstelling onderschrijft.