Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9060

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 22 mei 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Trauma's - Traumapsychologen - Erkenning - Opleiding - Standaardbehandeling - Overzicht

slachtofferhulp
geestelijke gezondheid
psychologie

Chronologie

22/5/2013Verzending vraag
18/9/2013Rappel
12/11/2013Rappel
13/12/2013Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4558

Vraag nr. 5-9060 d.d. 22 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Traumapsychologen komen in actie bij rampen of andere traumatische ervaringen. Recente voorbeelden zijn de storm tijdens Pukkelpop of de busramp in Sierre. Hun professionele begeleiding voor slachtoffers en nabestaanden is vaak zeer belangrijk, niet alleen in de eerste dagen maar ook daarna.

Een psychisch trauma ontstaat wanneer de normale verwerking (namelijk verdediging) niet meer volstaat omdat de shock zo groot is. Niet alleen slachtoffers, maar ook bijna-slachtoffers en toeschouwers kunnen een trauma oplopen. Een vaak toegepaste behandeling is cognitieve gedragstherapie, die algemeen bekend staat als een goede oplossing. Via exposure stelt men zich bewust bloot aan alle details van een shockerende gebeurtenis (geluiden, geuren, gedachten) in gedachten of in werkelijkheid. Hierdoor leert het brein via het cognitieve deel zaken in het emotionele deel te onderdrukken.

Graag antwoord op de volgende vragen.

1) Hoe omschrijft Volksgezondheid het concept "trauma"?

2) Is er in België een aparte erkenning voor traumapsychologen of psychotherapeuten die zich met trauma's bezighouden? Waarom wel of niet? Is er in ons land een opleiding gericht op het behandelen van trauma's, of hoe ontwikkelen de betrokken specialisten hieromtrent de nodige vaardigheden?

3) Indien neen op de vorige vraag: ziet de minister dit als een leemte in de psychotherapie?

4) Hoeveel traumapsychologen zijn er in ons land actief? Kan de minister deze cijfers meedelen, en dit voor de laatste vijf jaar? Volstaat dat aantal volgens haar?

5) Is er een standaardbehandeling of -therapie die wordt toegepast in ons land om trauma's te behandelen? Welke verschillende behandelingen worden door de overheid erkend? Kan de minister dat toelichten?

6) Bestaan er cijfers over het aantal mensen met een trauma die hiervoor behandeld worden? Kan de minister die meedelen en dat voor de laatste vijf jaar?