Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8985

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 8 mei 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Economie, Consumenten en Noordzee

Noordzee - Winning van delfstoffen - Exploratie - Expansie - Vergunningen - Garantieclausules

maritieme economie
Noordzee
ontginning van de zeeën
ertsexploitatie
officiële statistiek

Chronologie

8/5/2013Verzending vraag
18/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8985 d.d. 8 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zowel de voortdurende ontwikkelingen op technologisch vlak als de acute bezorgdheid over de bevoorradingszekerheid heeft bedrijven actief in de mijnbouwsector ertoe aangezet om te onderzoeken wat de zee allemaal te bieden heeft. De winning van andere delfstoffen dan zand en grind uit de zee is nog maar net begonnen, en dit voor het grootste deel in ondiepe wateren. In 2020 zou mondiaal 5 % van de delfstoffen waaronder kobalt, koper en zink, uit de oceaanbodem afkomstig kunnen zijn. Dit aandeel kan vervolgens verder toenemen tot 10 % in 2030.

Hierover de volgende vragen.

1) Is er in de territoriale zee of exclusieve economische zone reeds sprake van een exploratie of zelfs expansie in de extractie van mineralen, andere dan zand en grind, uit de zeebodem? Welke?

Zijn er in de territoriale zee of exclusieve economische zone ook al effectief activiteiten inzake mijnbouw? Welke?

2) Hoeveel vergunningen voor de winning van delfstoffen werden in de boekjaren 2010, 2011 en 2012 uitgereikt, zand en grind niet meegerekend? Hoeveel voor exploratie, hoeveel voor exploitatie en voor respectievelijk welke delfstoffen? Sinds welk tijdstip en voor welke periode werden deze vergunningen toegekend?

3) Welke garantieclausules zijn opgenomen in de vergunningen teneinde verontreiniging van de zeebodem en het mariene milieu door exploratie of exploitatie tegen te gaan?

Antwoord ontvangen op 18 juni 2013 :

Ik heb de eer het geachte lid de gevraagde gegevens mee te delen. 

Inzake minerale rijkdommen wordt in de territoriale zee en op het continentaal plat van België enkel zand en grind ontgonnen. In het verleden werd de aanwezigheid van koolwaterstoffen geëvalueerd en deze evaluatie leverde geen resultaat op.  

België heeft door zijn ligging maar een zeer kleine exclusief economische zone, waarvan de maximale diepte minder dan 50 meter bedraagt. Kobaltrijke afzettingen komen op de Belgische zeebodem niet voor. Deze laatsten worden gevonden op de oceaanbodem op diepten tussen 800 m en 2 400 m voor wat de mangaankorsten betreft, tussen 1 400 m en 3 700 m voor wat de polymetallische sulfiden betreft en tussen 4 000 m en 6 000 m voor wat de polymetallische nodulen betreft.