Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8980

van Louis Ide (N-VA) d.d. 8 mei 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

OMNIO-statuut - Statuut verhoogde tegemoetkomingen - Rechthebbenden - Sociale attesten - Ziekenfondsen - Vervoersmaatschappijen - Uitwisseling van gegevens

openbaar vervoer
vervoerskosten
gereduceerde prijs
officiële statistiek
OMNIO

Chronologie

8/5/2013Verzending vraag
7/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-8980 d.d. 8 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Vlaamse Vervoersmaatschappij (VVM) De Lijn heeft net als de Waalse en Brusselse openbare vervoersmaatschappijen TEC en MIVB een regeling van goedkopere tarieven (tickets of abonnementen) voor de rechthebbenden met een OMNIO-statuut.

De goedkopere tarieven kunnen bekomen worden op basis van een attest dat door het ziekenfonds van de sociaal verzekerde wordt afgeleverd.

Vandaar mijn vragen:

1) Worden sociaal verzekerden die rechthebbende zijn in de regeling verhoogde tegemoetkoming en OMNIO systematisch op de hoogte gebracht van het feit dat ze recht hebben op een goedkoper vervoersabonnement ?

2) Hoeveel sociale attesten leverden de diverse ziekenfondsen in de periode van 2008 tot en met 2012 (per jaar en per gewest) af op basis van het statuut "gerechtigde op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming"?

3) Hoeveel sociale attesten leverden de diverse ziekenfondsen in de periode van 2008 tot en met 2012 (per jaar en per gewest) af op basis van het statuut "gerechtigde op de regeling OMNIO"?

4) Is een (geautomatiseerde) gegevensuitwisseling mogelijk tussen het RIZIV en de Gewestelijke openbare vervoersmaatschappij over het statuut van de rechthebbenden (OMNIO of verhoogde verzekeringstegemoetkoming) ?

Antwoord ontvangen op 7 januari 2014 :

1. De verhoogde verzekeringstegemoetkoming (klassieke verhoogde verzekerings-tegemoetkoming of Omnio-statuut) geeft recht op extra voordelen, bijvoorbeeld een sociaal telefoontarief, een korting bij één van de gewestelijke vervoersmaatschappijen of goedkopere vuilzakken in de gemeente.

Deze extra voordelen worden aan het statuut gekoppeld door verschillende overheden (provincies, gemeenten, Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke integratie) en dienstverleners (NMBS, De Lijn, MIVB, Belgacom). Ze werden niet voorzien in de regelgeving voor de verhoogde verzekeringstegemoetkoming, maar werden door de afzonderlijke organisaties op eigen initiatief aan het statuut gekoppeld. De communicatie over de aanvullende voordelen, ligt bij de organisatie die deze aanbiedt. Niettegenstaande informeren de verzekeringsinstellingen de rechthebbenden wel over deze voordelen. Ook het RIZIV zal de sociaal verzekerde hierover op een informele wijze inlichten indien de sociaal verzekerde hiernaar vraagt.

Deze instellingen kunnen informatie over de gerechtigden opvragen via de Kruispuntbank voor Sociale zekerheid (KSZ). Het RIZIV laadt één keer per jaar een bestand met rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming en het OMNIO-statuut op 1 januari van dat betreffende jaar op in het repertorium van de KSZ. Gebruikers die gemachtigd zijn om de gegevens te consulteren kunnen opvragen wie van hun leden of inwoners rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming of het OMNIO-statuut zijn.

2. en 3. Omdat het repertorium een beeld geeft van het aantal rechthebbenden op 1 januari en sommige organisaties die aanvullende voordelen koppelen aan de verhoogde verzekeringstegemoetkoming en/of het OMNIO-statuut, bestaan ook papieren attesten om extra voordelen te bekomen.

Het RIZIV beschikt uitsluitend over gegevens over rechthebbenden op 1 januari. De ziekenfondsen en landsbonden van ziekenfondsen zijn de authentieke bron van het bestaan van het recht op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming.

Sinds kort bestaat de mogelijkheid online informatie over het recht op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming door gemachtigde gebruikers via het Nationaal Intermutualistisch College op te vragen. Zo werd de mogelijkheid gecreëerd dag op dag het bestaan van het recht na te gaan.

4. De webservice Rvv-Bim_Omnio_Status laat toe om het RVV- of Omnio-statuut van een sociaal verzekerde rechtstreeks online te raadplegen bij de ziekenfondsen.

Zoals reeds vermeld, delen de ziekenfondsen aan de Dienst voor administratieve controle van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering jaarlijks een gedetailleerde lijst mee van de rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming en het OMNIO-statuut op 1 januari van het jaar. Deze lijsten (bestanden) worden ingeladen in het repertorium van de KSZ en de data staat ter beschikking van de gemachtigde gebruikers.