Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-891

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Overheidspersoneel - Vergrijzing - Selectief vervangingsbeleid

vergrijzing van de bevolking
overheidsapparaat
ambtenaar
publieke dienst
overheidsbedrijf

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-891 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens recente cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling is 20 % van de ambtenaren ouder dan vijftig jaar. Bijvoorbeeld bij Bpost zijn vier werknemers op de tien (38,2 %) vijftig jaar of ouder. In de openbare dienst is dat 34,7 %. Deze cijfers leveren essentiële gegevens om een goed beleid te kunnen voeren, niet alleen voor het overheidspersoneel maar uiteindelijk ook voor de globale werking van de overheid als systeem.

De geachte minister reageerde hierop als betrof het een goed nieuws show, want deze vergrijzing biedt heel wat kansen om de afslanking van het overheidspersoneel te versnellen. De geachte minister stelt eveneens dat ze sinds haar aantreden een selectief vervangingsbeleid voert. Ze wil naar eigen zeggen de grote uitstroom van ambtenaren aangrijpen om te werken aan efficiënte overheidsdiensten met minder, maar beter gekwalificeerde mensen.

Met deze stelling doet ze een forse uitspraak, namelijk dat er vandaag geen efficiënte overheidsdiensten werken en dat de overheid momenteel over onvoldoende gekwalificeerde mensen beschikt. Dit noopt tot volgende vragen:

1) Wat heeft de geachte minister sinds 2007 gedaan om over beter gekwalificeerd overheidspersoneel te beschikken?

2) Hoeveel ambtenaren en werknemers van overheidsbedrijven, per departement en per overheidsbedrijf, waren er in 2007, 2008, 2009 en 2010? Wat waren de kwalificaties van dit personeel in 2007, 2008, 2009 en 2010?

3) Welke resultaten boekte zij met haar selectief vervangingsbeleid?

4) Waarop steunt zij haar doelstelling om minder tewerkstelling te realiseren? Waarom is een overheidsdienst met minder mensen per definitie een goede zaak? Wat gaat zij doen om de knowhow, ervaring en kennis van de nu snel vertrekkende ambtenaren en werknemers te bewaren? Welke maatregelen nam zij in dit verband? Beschikt zij sinds 2007 over een effectief plan rond de vergrijzing van ons overheidsapparaat? Kan zij ons waarborgen dat de nu snelle leegloop van vele overheidsdiensten en het bijhorende verlies aan slagkracht geen negatieve gevolgen zullen hebben op een adequate dienstverlening?