Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8899

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 30 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Bommeldingen - Dienst voor opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen - Overzicht van de interventies - Kosten - Valse bommeldingen

explosieve stof
officiële statistiek
brandbestrijding
politie
gemeentepolitie

Chronologie

30/4/2013Verzending vraag
28/8/2013Rappel
30/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8899 d.d. 30 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Dienst voor opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen (DOVO), de brandweer en de politie zijn zeer belangrijke instanties om conventionele munitie op te ruimen en te vernietigen. Ik wil in deze vraag het belang van deze interventies dan ook niet in twijfels trekken. Integendeel, niets is belangrijker dan de veiligheid van de burgers te garanderen.

Spijtig genoeg gebeuren er wel vaak interventies waarbij grappenmakers de diensten doen uitrukken zonder dat er explosie- of munitiegevaar was. Deze mensen vergeten dat hier heel wat kosten mee gepaard gaan.

Graag had ik in dit kader enkele vragen gesteld. Indien ik naar cijfers peil, is het voor de jaren 2008 tot en met 2012.

1) Hoeveel keer moest DOVO uitrukken in het kader van:

- een valse bommelding waarbij niets gevonden werd

- een interventie waarbij iets gevonden werd, maar waarbij het uiteindelijk niet om munitie bleek te gaan

- werkelijke neutralisatie van munitie

- preventieve onderzoeken in het kader van opgravingen, openbare werken, archeologisch onderzoek,…

2) In hoeveel gevallen werd er munitie gevonden nadat er een preventief onderzoek gevoerd werd?

3) Wat zijn de kosten die door de verschillende betrokken diensten gemaakt werden? Deze cijfers liefst opgesplitst per betrokken dienst (brandweer, politie en DOVO) en indien mogelijk per soort van interventie (zie vraag 1)?

4) Hoeveel daders van valse bommeldingen zijn gevat in de respectievelijke jaren? Hebben ze telkens de interventiekosten moeten betalen?

Antwoord ontvangen op 30 oktober 2013 :

1. en 2. De dienst DOVO valt niet onder mijn bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Defensie, de heer P. De Crem. Ik wens u dan ook naar hem te verwijzen om een antwoord te krijgen op deze vragen.

3.De afwikkeling en dus ook de inzet van manschappen kan sterk variëren in functie van de plaats of het tijdstip van de melding en van de beschikbare informatie. Het is dus niet mogelijk een kostprijs te plakken op deze interventies.

4. Uw vragen hebben betrekking op het gerechtelijk onderzoek dat gevoerd wordt naar dergelijke bommeldingen en de daaruit volgende mogelijke vervolgingen. Deze vragen vallen niet onder mijn bevoegdheid maar onder de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Justitie, mevrouw A. Turtelboom. Ik wens u dan ook naar haar te verwijzen om een antwoord te krijgen op uw vragen.