Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8861

van Inge Faes (N-VA) d.d. 23 april 2013

aan de minister van Justitie

De genade

strafverjaring
Koning en Koninklijke familie
regionale verschillen
officiële statistiek

Chronologie

23/4/2013Verzending vraag
18/6/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3090

Vraag nr. 5-8861 d.d. 23 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Half januari verscheen een artikel waaruit bleek dat het aantal aanvragen tot genade jaar na jaar daalt. Een bijkomende vaststelling was, dat niettegenstaande er meer Nederlandstalige aanvragen waren, de koning al jaren voornamelijk Franstaligen genade verleent.

De discrepantie tussen het aantal Vlamingen en Franstaligen dat genade krijgt is te opvallend om toevallig te zijn. De woordvoerder van uw FOD kondigde in dat zelfde artikel aan dat er een onderzoek werd opgestart om deze discrepantie te onderzoeken.

Graag had ik dan ook de resultaten van dit onderzoek geweten?

Een bijkomende eigenaardigheid in dit dossier is dat de woordvoerder van uw FOD verklaarde : "De statistieken wijzen uit dat de koning voornamelijk verkeersovertreders genade verleent. Vorig jaar vergaf de koning bijna uitsluitend verkeersovertreders. Dat is een trend die al jaren aanhoudt."

In uw antwoord op mijn schriftelijke vraag (5-7812) betreffende het genaderecht van de Koning, dat ik 14 dagen na het verschijnen van deze cijfers in de krant ontving, stelt u dat niet beschikt over statistische gegevens, opgesplitst volgens de aard van de veroordeling (boetes, rijverboden, gevangenisstraffen) Hoe verklaart u deze tegenstrijdigheid? Kunt u mij deze opsplitste cijfers alsnog bezorgen?

Antwoord ontvangen op 18 juni 2013 :

Voorafgaandelijk dient opgemerkt te worden dat de genadebevoegdheid van de Koning, overeenkomstig artikel 110 van de Grondwet, zich uitstrekt over alle soorten straffen zoals geldboeten, rijverboden, gevangenisstraffen. Eenzelfde genadeverzoek kan ook betrekking hebben op meerdere soorten straffen en deze straffen kunnen opgelegd zijn door één of meerdere rechtbanken, ressorterend onder één of meerdere Hoven van Beroep. De ingewilligde genademaatregel kan zowel op de gehele straf als op een gedeelte van de straf worden toegekend. Er kunnen voorwaarden aan verbonden zijn, of zij kan toegekend worden na het in acht nemen van een proeftermijn.

Bovendien dien ik erop te wijzen dat, gelet op de tijdsduur van de procedure, het aantal ingewilligde genadeverzoekschriften van één jaar niet noodzakelijk overeenstemt met het aantal ingediende genadeverzoekschriften van datzelfde jaar.

In de statistische gegevensbank zijn de genadedossiers opgesplitst volgens de taal waarin het vonnis werd geveld waarbij de veroordelingen in de Duitse taal, ressorterend onder het Hof van Beroep van Luik, zijn toegevoegd onder de Franstalige genadedossiers.

Uit de statistische jaarcijfers van ingediende genadedossiers, kunnen we inderdaad een dalende trend in de totaalcijfers aan genadeverzoeken per jaar afleiden.

Zo was dit:

De statistische jaarcijfers van ingewilligde genadeverzoeken, opgesplitst per taal, tonen ook een dalende trend, weliswaar met nog duidelijke verschillen tussen de beide taaldossiers.

Zo was dit:

Sedert 2010 zijn initiatieven genomen tot optimalisering en uniformisering van de genadeprocedure.

Zo werd vooreerst overleg gepleegd met het College van procureurs-generaal om de omlooptijden van de genadeverzoeken te optimaliseren.

Vanaf 2011 is een geactualiseerde, uniforme checklist ingevoerd met opsomming van alle noodzakelijke stukken die het genadedossier steeds dient te bevatten alvorens een finaal genadeadvies wordt geformuleerd door de dienst genade. Sedert 2012 is deze checklist voor alle dossiers van beide landstalen volledig in voege.

Tevens worden sinds medio 2012 alle finale genadeadviezen nogmaals hiërarchisch gecheckt en van advies voorzien waarna zij aan de minister van Justitie voor finaal eindadvies worden voorgelegd en nadien aan de Koning voor beslissing worden overgemaakt.

De statistische jaarcijfers geven geen opsplitsing volgens de aard der straffen, noch toegekende genademaatregelen.

Wel is, op basis van een globale vaststelling door de genadedienst, gesteld dat de meerderheid van de toegekende genademaatregelen hoofdzakelijk betrekking hebben op de lichtere straffen. Dit zijn vooral de straffen opgelegd door de Politierechtbanken of de Correctionele Rechtbanken, zetelend in Beroep.