Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8858

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 23 april 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Federaal bijenplan - Antibioticum fumagilline - Gebruik

bijenteelt
antibioticum
verdelgingsmiddel

Chronologie

23/4/2013Verzending vraag
10/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8858 d.d. 23 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens het federaal bijenplan "Bijengezondheid, ook onze gezondheid, Bijkomende acties 2012-2014" van 23 oktober 2012 dat de secretaris op 20 maart 2013 aan de pers heeft voorgesteld, zou het antibioticum fumagilline in België niet erkend zijn en dus verboden zijn om de schimmels Nosema apis en Nosema ceranea te bestrijden. Nochtans staat in het bijenplan dat dit antibioticum jarenlang werd gebruikt tegen de schimmel:

"Fumagiline (antibiotica) werd gedurende jaren gebruikt als remedie tegen nosemose, maar deze molecule beschikt over geen enkele erkenning op Europees niveau. Ze werd dus van de markt gehaald." (blz. 13)

Vandaar mijn vragen:

1) Op welke jaren doelt het federaal bijenplan? Wanneer was het gebruik van fumagilline in België gangbaar? Wanneer werd de niet- erkenning en aldus het verbod naar de sector van de bijenhouders gecommuniceerd?

2) Hoe kan worden verklaard dat men in andere Europese landen dit antibioticum wel nog gebruikt?

3) Zijn er alternatieven om de schimmel te bestrijden?

4) Waren er naast het ontbreken van een Europese erkenning voor de bestrijding van Nosema apis en Nosema ceranea nog andere redenen om het antibioticum fumagilline van de markt te halen, met name:

a) Heeft de FOD VVVL weet van wetenschappelijke studies die de werking van fumagilline bij honingbijen tegen Nosema op langere termijn hebben onderzocht? Zo ja, hoe luiden de conclusies met betrekking tot de effectiviteit van de bestrijding van Nosema of met betrekking tot eventuele nadelige bijwerkingen voor de honingbij?

b) Waren er aanwijzingen dat Nomesa resistent werd tegen fumagilline?

c) Kan het verbod op het gebruik in de bijenteelt (theoretisch) een invloed hebben gehad op het resistent worden van de schimmel door de plotse stopzetting van de behandeling met het antibioticum?

d) Fumagilline is werkzaam tegen microsporidia-infecties bij mensen. De producent heeft van de Europese commissie de aanwijzing bekomen van fumagilline als weesgeneesmiddel voor de behandeling van diarree bij inwendige microsporidia-infectie bij volwassen patiënten met een hiv-infectie. Heeft dat invloed gehad om het antibioticum voor de bestrijding van Nosema van de markt te halen?

Antwoord ontvangen op 10 september 2013 :

Ik stel met genoegen vast dat u belangstelling toont voor het bijenplan van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu na de openbare bekendmaking ervan op 20 maart 2013.

Zoals uiteengezet in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 24 april laatstleden, omvat het federaal bijenplan twee onderdelen :

Wat de dierengezondheid betreft, omvat het federale bijenplan slechts één extra maatregel voor de periode 2012-2014. Het gaat om de uitwerking van een pilootmonitoringprogramma voor bijenziektes door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Voor de antwoorden op uw vragen 2 tot 5 tot slot, zou ik u willen verzoeken u te wenden tot de terzake bevoegde minister, mijn collega de minister van Volksgezondheid, mevrouw Laurette Onkelinx.