Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-881

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Justitie

Politieverhoren - Aanwezigheid van advocaten

gerechtelijk onderzoek
gerechtelijke politie
advocaat
rechtsbijstand
Europees Verdrag voor de rechten van de mens
rechten van de verdediging
strafprocedure

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
9/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-881 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg stelde reeds herhaaldelijk en in verschillende arresten, dat iedereen en bij elk verhoor zowel door politie als door de onderzoeksrechter, beschikt over het recht op bijstand van een advocaat.

Dit recht wordt in ons land nog steeds niet gerespecteerd, de arresten blijven zonder toepassing. Het College van procureurs-generaal zou zich tegen dit recht op bijstand verzetten. De Balie van Brussel nam hieromtrent zelf een initiatief. De Voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg verklaarde zich akkoord om verdachten te laten bijstaan door een advocaat wanneer ze door de onderzoeksrechter worden ondervraagd. De verdachte moet hier expliciet om verzoeken, dat lijkt de voorwaarde. Dit recht geld echter niet de politieverhoren, wegens een verzet van de procureur-generaal.

Daarmee stelt de procureur-generaal zich buiten de wet. Het Europees Verdrag van de rechten van de mens staat hiėrarchisch boven de Belgische wet. De geachte minister, als voogdijoverste, blijft manifest in gebreken door niet te eisen, ook van de procureurs-generaal, dit verdrag toe te passen. Daarmee tolereert hij een illegale toestand en wordt daar meteen ook aansprakelijk voor.

Welke concrete initiatieven nam de geachte minister om aan deze illegale toestand te stoppen? Zijn hij en met hem het College van procureurs-generaal zich bewust van het feit dat ze door hun houding straffeloosheid kunnen veroorzaken in belangrijke strafdossiers? Hoe kan hij verklaren en verdedigen dat dit land nog steeds weigert om het Europees Verdrag van de rechten van de mens toe te passen? Het argument van " lopende zaken " kan hier moeilijk worden toegepast, omdat deze regering in lopende zaken nog maar net een uitgebreid wetsontwerp houdende diverse bepalingen liet goedkeuren in het Parlement. Waarop wacht hij? Plant hij nog concrete initiatieven, bijvoorbeeld om de burgers te wijzen op hun rechten hieromtrent?

Antwoord ontvangen op 9 juni 2011 :

Ik verwijs de geachte senator naar het wetsvoorstel 5-663/1 tot wijziging van de wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis en van het Wetboek van strafvordering, om aan elkeen die wordt verhoord en aan elkeen die van zijn vrijheid wordt beroofd rechten te verlenen, waaronder het recht om een advocaat te raadplegen en door hem te worden bijgestaan. Dit wetsvoorstel werd op 26 januari ingediend door 6 senatoren van 6 verschillende politieke fracties.

Dit wetsvoorstel voorziet onder meer in een regeling inzake de mededeling van informatie betreffende de rechten van personen die worden verhoord, een aan het verhoor voorafgaand consultatierecht van een advocaat voor een aantal categorieën van personen, een recht op bijstand van een advocaat voor een aantal categorieën van personen die worden verhoord en het recht om een vertrouwenspersoon te verwittigen voor personen wiens vrijheid is ontnomen.

De parlementaire besprekingen zijn volop bezig en het wetsvoorstel zal de gebruikelijke parlementaire procedure moeten doorlopen. Ik steun dit parlementair initiatief ten volle en hoop dan ook ten stelligste dat dit dossier zo snel als mogelijk kan worden goedgekeurd.