Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-878

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Nationale ordes - Structuur - Regels - Kostprijs

eervolle onderscheiding
Koning en Koninklijke familie

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
14/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-878 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

België telt drie nationale ordes, namelijk de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Hierover de volgende vragen.

1) Zijn deze ordes hiërarchisch geordend? Zo ja, welke hiërarchie en met welke finaliteiten?

2) Hoe worden deze ordes beheerd en welke regels, richtlijnen of afspraken bestaan er hieromtrent?

3) Wie beslist over de toekenning van de onderscheidingen van deze Ordes en aan de hand van welke criteria worden deze toegekend? Worden de leden van de Koninklijke Familie betrokken bij de toekenning of het beheer van deze Ordes? Zijn de criteria voor de toekenning van deze onderscheidingen aan buitenlanders verschillend van deze voor Belgen?

4) Wat is de kostprijs van het beheer en de werking van deze Ordes?

5) Houdt men bij de toekenning van deze ordes rekening met het bestaan van gemeenschappen en gewesten? Worden de gemeenschaps- en gewestregeringen betrokken bij het toekennen van deze onderscheidingen? Zo ja, op welke wijze? Zo niet, waarom niet?

6) Kan men een toekenning van een Orde weigeren, en zo ja, in welke gevallen gebeurde dit reeds en omwille welke redenen?

Antwoord ontvangen op 14 februari 2011 :

1. De Nationale Orden zijn inderdaad hiërarchisch geordend, waarbij het gaat om een gecombineerde hiërarchie van de drie orden. Voor een overzichtstabel verwijzen we naar de website van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Protocol/nationale_orden/index.jsp alsook naar de publicatie van P. Van Hoorebeke, De Belgische Nationale Orden, [Kortrijk-Heule], UGA, [2007], inzonderheid blz. 126.

2. Het beheer van de Nationale Orden is van oudsher toevertrouwd aan de minister van Buitenlandse Zaken. De toekenning van onderscheidingen in de Nationale Orden wordt geregeld door de wet van 1 mei 2006 en de uitvoeringsbesluiten van 13 oktober 2006 en van 5 juni 2008. Daarnaast mag de Consultatieve Commissie voor het toekennen van adellijke gunsten en voor het verlenen van eretekens van hoge graad jaarlijks maximaal vijftien namen van verdienstelijke Belgische personaliteiten voordragen voor een hoge onderscheiding in de Leopoldsorde of in de Kroonorde (koninklijk besluit van 10 februari 2003°.

3. We verwijzen hiervoor naar bovenstaande wetgeving. Op grond van de bevoegdheid die hem door de Grondwet werd toegekend (artikel 114), tekent de Koning alle koninklijke besluiten van verlening van onderscheidingen in de Nationale Orden. Ook personen met een buitenlandse nationaliteit die bijzondere en uitzonderlijke verdiensten voor ons land kunnen inroepen vallen onder de algemene principes van bovengenoemde wet (artikel 18).

4. Er wordt jaarlijks een bepaald budget ingeschreven op de begroting van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voor de aanschaf van juwelen van de Nationale Orden (voor staatsbezoeken, prinselijke zendingen, decoraties aan vertrekkende buitenlandse diplomaten, enz.). Voor de rest gebeurt het feitelijke beheer door een kleine dienst binnen deze FOD.

5. Elke gemeenschaps- en gewestregering krijgt jaarlijks een bepaald contingent ter beschikking waarover ze kan beschikken met respect voor de algemene principes vervat in bovengenoemde wet; daarbuiten kan elke minister binnen deze regeringen ook voordrachten doen. De coördinatie berust bij de Kanselarij van de Eerste minister.

6. Indien aan de wettelijke of reglementaire voorwaarden niet voldaan is, indien er onvoldoende redenen zijn om tot verlening over te gaan of in geval van een veroordeling of tuchtstraf kan een toekenning van een onderscheiding in de Nationale Orden geweigerd worden.