Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-876

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris, toegevoegd aan de minister van Justitie

Opsporen van fraude - Sociale Zekerheid - Kruisen van de databanken

zwartwerk
gegevensbank
Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
Kruispuntbank van de voertuigen
interconnectie van systemen
autoverzekering
technische keuring
fraude

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-876 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het kruisen van de verschillende databanken gerelateerd aan de sociale zekerheid schept mogelijkheden om vele en tot hiertoe ontsnappende gevallen van fraude vast te stellen. Zo spoort men bijvoorbeeld personen op die enerzijds door hun tewerkstelling gebruik maakten van de ziekteverzekering (RIZIV) en anderzijds een werkloosheidsuitkering ontvingen. Ook de matching van de data van de Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) met deze van de Dimona-databank, leidde naar de identificatie van nieuwe gevallen van sociale fraude. Het kruisen van verschillende databanken loont dus overduidelijk. Toch zijn er nog vele andere mogelijkheden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Waarom paste men deze succesformule niet eerder toe en duurde het zo lang alvorens men hier concrete initiatieven nam? Tot welk tastbaar resultaat leidde deze matching tot op heden, uitgedrukt in extra geïnde middelen, per jaar?

2) Welke andere databanken zullen er wanneer worden gekruist, met welke verwachte resultaten?

3) Overweegt men de koppeling van bankgegevens aan deze van de sociale zekerheid?

4) Op welke andere manieren, met welke andere methodes en instrumenten zoekt de overheid actief naar sociale fraude? Welke concrete initiatieven nam de regering hieromtrent sinds haar aantreden? Welke maatregelen staan er concreet gepland?

5) Welke concrete successen boekte deze regering in de bestrijding van sociale fraude, uitgedrukt in extra geïnde middelen, dit per jaar? Hoe worden deze resultaten geëvalueerd?

6) Waarom bestaat er nog steeds geen efficiënte controle en dito bestraffing op het rijden met onverzekerde en niet gekeurde wagens? Zou een effectieve bestrijding van deze wijdverspreide fraude niet veel extra middelen en een verhoogde veiligheid opleveren?