Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8745

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 17 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Stoomcursus cybertraining - Oost-Vlaanderen - Inhoud - Navolging - Samenwerking lokale politiezones en federale FFCU eenheid

gemeentepolitie
computercriminaliteit
provincie Oost-Vlaanderen
politie

Chronologie

17/4/2013Verzending vraag
24/7/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-8745 d.d. 17 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Oost-Vlaanderen start deze maand met een stoomcursus cybertraining van zijn politieagenten omwille van het gebrek aan informaticakennis van de gemiddelde politieman binnen de provincie Oost-Vlaanderen. Bedoeling van de cursus is het werk van de federale gespecialiseerde Computer Crime Unit (FFCU) te verlichten zodat het FCCU zich kan concentreren op meer geavanceerde vormen van cybercriminaliteit en zodat de lokale politie-eenheden eerste hulp bij cybercrime kunnen geven. De cursus kent een periode van één tot drie dagen (afhankelijk van de functie en de noodzaak van training).

Graag had ik volgende vragen willen stellen:

1) Wat is de precieze inhoud van de cursus per functie? Welke functies worden geacht meer scholing in cybertraining te krijgen dan andere?

2) Komt hier navolging van in andere politiescholen of is dit een afzonderlijk initiatief?

3) Hoe ziet de geachte minister de bevoegdheidsverdeling van het FCCU en de lokale politiezones in Oost-Vlaanderen? Heeft de cursus effectief als doel cybercriminaliteit aan te pakken en op te lossen op lokaal niveau of is het meer het opkrikken van de kennis rond cybercriminaliteit bij politieagenten zodat ze als informatiepunt dienen naar de burgers toe?

4) Momenteel kan men via de website ecops het FFCU op cybercriminaliteit wijzen. Hoe zal de samenwerking tussen het FCCU als federale eenheid en de lokale politiezones binnen Oost-Vlaanderen verlopen om geavanceerde vormen van cybercriminaliteit te behouden binnen het FCCU en minder geavanceerde vormen te laten doorstromen naar de lokale politiezones in Oost-Vlaanderen? Is er nu reeds een samenwerking tussen het FCCU en de lokale politiezones wat betreft cybercriminaliteit?

5) Past het initiatief rond cybertrainingen in Oost-Vlaanderen in het vooropgestelde plan een aantal politie-eenheden te deconcentreren op het niveau van de arrondissementen?