Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8707

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 12 april 2013

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Financiële middelen voor personen met een handicap in de ontwikkelingssamenwerking - Cijfers en details voor de periode 2010-2012 - Ratificatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap

ontwikkelingshulp
gehandicapte
officiële statistiek
niet-gouvernementele organisatie

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
28/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8707 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Financiële middelen voor ontwikkelingshulpprojecten tonen aan dat personen met een handicap geen prioritaire doelgroep vormen. Het Belgische verslag (augustus 2011) over de uitvoering van het VRPH (VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap) stelt dat de Belgische ontwikkelingssamenwerking in 2009 en 2010 respectievelijk 7.585.000 en 7.071.000 euro besteedde aan projecten ter bevordering van de rechten van personen met een handicap. In vergelijking met de totaal uitgegeven officiële ontwikkelingshulp komt dit voor 2009 neer op 0,41% van het totale uitgegeven bedrag en voor 2010 op 0,31%. Vrijwel alle bedragen die de Belgische ontwikkelingssamenwerking besteedt aan handicap, komen terecht bij NGO's.

Hierover de volgende vragen aan de geachte minister:

1)

a. Hoeveel besteedde de Belgische ontwikkelingssamenwerking in 2010, 2011 en 2012 aan projecten ter bevordering van de rechten van personen met een handicap?

b. Hoeveel procent is dit van de totale uitgegeven ontwikkelingshulp?

c. Hoeveel van die bedragen kwamen terecht bij NGO's?

d. Hoeveel van die NGO's zijn handicapspecifieke NGO's?

2) Hoeveel en welke sensibiliseringsprojecten over handicap en ontwikkelingssamenwerking werden financieel gesteund in 2010, 2011 en 2012 en voor welk bedrag?

3) Welke Belgische partnerlanden hebben het VRPH nog niet ondertekend en geratificeerd? Wat gaat België doen om deze landen aan te moedigen het verdrag te ratificeren.

Antwoord ontvangen op 28 mei 2013 :

1. Bedragen die door de Belgische officiële ontwikkelingshulp werden toegekend aan projecten inzake de rechten van en bijstand aan personen met een handicap b) procentueel aandeel in de gehele Belgische officiële ontwikkelingshulp (ODA) en c) bedragen die voor de ngo’s bestemd waren:

Alleen de cijfergegevens van de DGD zijn beschikbaar : 13 052 678 euro, waarvan 9 022 663 euro bestemd was voor de ngo’s.

Deze cijfergegevens omvatten ook de projecten die specifiek werden opgezet voor personen met een handicap alsmede meer algemene projecten die deels bestemd zijn voor personen met een handicap.

De steun van de Belgische samenwerking aan het ICRK voor het bijstandsprogramma ten behoeve van slachtoffers van mijnen die in 2010 en 2011 2 000 000 euro en in 2012 1 500 000 euro bedroeg, kan daar worden bijgerekend. Voornoemd programma behelst een deel preventie middels de sensibilisering voor het gevaar van mijnen en een deel bijstand aan de slachtoffers.

Ook moet worden vermeld dat een groot deel van de financiering van de Belgische ontwikkelingssamenwerking gebeurt via bijdragen aan de algemene middelen van een aantal internationale organisaties zoals de WHO, UNICEF of de IOM, enz. Al deze organisaties besteden veel aandacht aan personen met een handicap.

Van de ngo’s die een subsidie ontvingen voor activiteiten ten behoeve van personen met een handicap zijn er 5 die zich toespitsen op het verlenen van hulp aan personen met een handicap :Handicap International, PHOS – Platform Handicap en Ontwikkelingssamenwerking, Sensoriel Handicap Cooperation, CARAES, en Licht voor de Wereld.

2. De bewustmakingsactiviteiten met betrekking tot personen met een handicap die door de Belgische officiële ontwikkelingshulp werden gefinancierd, werden opgezet door ngo’s en via twee verschillende kanalen gefinancierd:

3. De meeste partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking hebben het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ondertekend en bekrachtigd.

De volledige lijst van staten die dit verdrag hebben ondertekend en bekrachtigd wordt bijgehouden en kan worden geraadpleegd op de site van de Verenigde Naties « treaties.un.org ».

De volgende partnerlanden hebben het verdrag nog niet bekrachtigd :

De landen die de belangrijkste mensenrechtenverdragen nog niet hebben bekrachtigd worden door België en de Europese Unie (EU) zowel op bilateraal als multilateraal niveau aangemoedigd om dat zo snel mogelijk te doen.

Voor zover zulks relevant is, kunnen specifieke knelpunten betreffende de rechten van personen met een handicap worden aangekaart in het kader van de politieke dialoog met de partnerlanden.