Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8705

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 12 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Personeelstekort lokale politie - Opleiding agenten - Duur van de opleiding en financiering door de federale overheid - Ongelijkheid tussen de regio's wat betreft het tekort aan personeel en de financiering van de opleiding

gemeentepolitie
tekort aan arbeidskrachten

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
28/8/2013Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-8705 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 23 maart 2013 zijn de politiescholen met een nationale wervingscampagne gestart. Bedoeling is 1.500 nieuwe agenten aan te trekken om daarvan na 1,5 jaar (in plaats van 1 jaar) 1.400 agenten in te zetten in de lokale politieteams om het gebrek aan politiepersoneel in bepaalde lokale zones in te dijken. Als voormalig voorzitter van Campus Vesta Antwerpen heb ik bij de oplossingen voor het personeelstekort en de vernieuwde opleiding van 1,5 jaar toch enkele vragen die ik u graag wil stellen.

Ten tijde van mijn actieve loopbaan bij Campus Vesta was deze politieschool als experiment reeds begonnen met een 1,5 jaar durende politieopleiding, hoewel er toen geen financiële middelen verkregen werden van de federale overheid.

1) Hoe komt het dat de federale overheid nu wel financiering gevonden heeft om in alle politiescholen een opleiding te laten doorgaan van 1,5 jaar? Wat zijn de grootste redenen geweest om de opleiding toch algemeen met een half jaar te verlengen?

Het idee om agenten die in onderbemande zones willen werken voorrang te geven op toekomstige agenten die dit niet willen, is een goed initiatief. Lokale politiezones met een gebrek aan personeel zullen tevens opgelucht ademhalen als ze horen dat het merendeel van de opgeleide agenten in de lokale zones tewerkgesteld worden. Toch blijven zones die minder populair zijn bij de aspiranten gedeeltelijk in de kou staan. Rond de oplossingen en de context van het personeelstekort zou ik graag volgende vragen stellen:

2) In het artikel van de Standaard op 23/03/2013 ("Milquet geeft mogelijkheid om personeelstekort op te lossen: gemeenten kunnen extra agenten kopen") wordt gesteld dat in vooral landelijke gemeenten tot 15% van de korpsen niet compleet is wegens het feit dat er niemand wil werken. Oordeelt de minister hier ook zo over, namelijk dat politiekorpsen in een landelijke context minder gemakkelijk ingevuld raken dan in een grootstedelijke context? Kan de minister dit staven met cijfermateriaal? Welke redenen zijn hiervoor te vinden?

3) Ontstaat hier geen bijkomende financiële ongelijkheid tussen de regio's waarbij Vlaamse politiezones met een blijvend tekort zelf de opleiding van hun agenten financieren?