Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8702

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 12 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Partydrug Gamma Hydroxy Boterzuur of GHB - Gebruik - Gevaarlijkheid - Analyse stalen

Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
verdovend middel
drugverslaving
officiële statistiek

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
18/12/2013Rappel
5/2/2014Antwoord

Gelijkaardige vraag ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7766

Vraag nr. 5-8702 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag (stuk nr. 5-7766) en het antwoord van de desbetreffende minister, die naar u verwijst voor de aspecten rond volksgezondheid. Het aantal mensen dat na gebruik van de partydrug GHB (Gamma Hydroxy Boterzuur) op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen belandt, is de afgelopen jaren in Nederland "zorgwekkend gestegen". Volgens de Nederlandse Stichting Consument en Veiligheid is het aantal opnames in de periode 2003 - 2008 verviervoudigd. Vorig jaar belandden rond de 980 GHB-gebruikers in het ziekenhuis, aldus het instituut.

GHB is van oorsprong een narcosemiddel, maar kan in een specifieke, kleine dosering ontspannend en seksueel stimulerend werken. Een te grote dosis is echter snel genomen en kan leiden tot een comateuze toestand van de gebruiker. GHB wordt vooral als partydrug gebruikt; 65 procent van de ziekenhuisopnamen in Nederland vonden plaats in het weekend. Veel mensen gebruiken GHB in combinatie met alcohol of andere drugs.

De verslaving onder gebruikers groeit snel, aldus het instituut. Na lang en intensief gebruik kunnen heftige ontwenningsverschijnselen optreden, te vergelijken met de verschijnselen na een alcoholverslaving.

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Heeft de geachte minister een idee hoe het GHB-gebruik in België evolueert en kan zij concrete cijfers geven voor de jaren 2010, 2011 en 2012? Heeft zij al gecheckt of er GHB-verslaafden zijn in België? Zo ja, heeft zij enig idee hoeveel?

2) Hoe gevaarlijk is GHB? Wat zijn de dosissen die in de uitgaanswereld verkocht worden?

3) Heeft het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid al stalen GHB geanalyseerd? Wat waren daar de resultaten van?

Antwoord ontvangen op 5 februari 2014 :

1. De laatste jaren neemt het aantal verhalen over GHB-afhankelijkheid en vraag naar behandeling toe). Er is geen grote toename merkbaar van het aantal intoxicaties het GHB gerapporteerd aan het Belgian Early Warning System Drugs (BEWSD).

Een overzicht op het GHB-gebruik en -stoornissen in België baseren we op enerzijds op cijfers op basis van enquêtes en anderzijds op de data resulterend uit de registratie van behandelingsaanvragen voor drugsverslavingen (Treatment Demand Indicator; TDI).

Wat de enquêtes betreft, werden deze afgenomen in het uitgaansmilieu. Deze cijfers kunnen dus niet gegeneraliseerd worden naar de algemene populatie. Onder andere VAD organiseert deze enquêtes (VAD Partywise, uitgaansonderzoek). Uit deze cijfers komt naar voor dat tussen de 2 en 5 % van de bevraagde personen in het uitgaansmilieu aangeeft het laatste jaar GHB gebruikt te hebben. Ter vergelijking: voor XTC is dit tussen de 15 en 20 %.

De databank die de gegevens bevat van personen in behandeling voor drugsgerelateerde problemen (TDI) schept slechts een beperkt inzicht in de drugproblematiek met GHB als voornaamste substantie, gezien deze enkel gegevens bevat vanuit Vlaanderen (11 gespecialiseerde centra). De centra in Wallonië en Brussel rapporteren voorlopig geen specifieke data omtrent GHB.

We beschikken niet over concrete TDI-cijfers van 2010. In 2011 rapporteerden de Vlaamse centra in totaal 5 113 behandelingsperiodes, waarvan 77 behandelingen betrekking hadden tot het gebruik van GHB (1,5 %). In 2012 werden er 5 088 behandelingsperiodes geregistreerd, waarvan 68 betrekking hadden tot het gebruik van GHB (1,3 %).

2. De inname van GHB is risicovol omwille van de steile dosis-respons curve; met andere woorden de grens tussen het door de gebruiker gewenste effect en een overdosis is zeer klein. Daarenboven is GHB een drug die makkelijk door de gebruiker zelf aan te maken is in zogenaamde “keukenlaboratoria”. De precursor gamma-butyrolactone (GBL) is gemakkelijk te verkrijgen in de vorm van chemische schoonmaakproducten en handleidingen voor de productie van GHB zijn te vinden op het internet.

Het grote gevaar van GHB schuilt hem in (accidentele of intentionele) overdosering, voornamelijk te wijten door de grote persoonsgebonden variatie onder gebruikers: een dosis die voor de ene persoon roesverwekkend is, kan bij een andere gebruiker resulteren in een comateuze toestand/bewustzijnsverlies; in de grote meerderheid van deze overdosisgevallen ontwaakt de gebruiker spontaan na enkele uren, zonder medische gevolgen.

Echter, in het uitgaansmilieu, en zeker in combinatie met alcohol en/of andere drugs, kan het gebruik van GHB wel (levens)gevaarlijk zijn. Dosissen die in het uitgaansmilieu gebruikelijk zijn variëren van 2 tot 5 gram, en worden meestal als eenheidsdosis in flesjes verkocht.

3. Het WIV analyseert op regelmatig basis stalen van GHB en volgt ook systematisch de resultaten op van de toxicologische analyses van drugsstalen uitgevoerd in de gespecialiseerde laboratoria van België (BEWSD netwerk). Uit deze resultaten blijkt dat de GHB die in België verkocht wordt relatief zuiver is en er meestal geen andere (versnijdings-)bestanddelen worden aangetroffen; dit in tegenstelling tot andere drugs zoals cocaïne, heroïne en MDMA.