Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8698

van Louis Ide (N-VA) d.d. 12 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Geneesheren - Arbeidsduur - Plafond - Extra uren

dokter
wettige arbeidsduur
ziekenhuis
dierenarts
tandarts

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
8/11/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8699

Vraag nr. 5-8698 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Europese richtlijn 2003/88/EG betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd legt de grens van de arbeidstijd vast op gemiddeld 48 uur per week. Deze richtlijn werd in België omgezet in de wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs die zich voorbereiden op de uitoefening van deze beroepen. De wet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 december 2010.

Bij de Belgische omzetting van deze richtlijn werden er bepalingen opgenomen die toelaten om in uitzonderlijke gevallen meer werkuren te presteren. Het is namelijk belangrijk dat de permanentie in een ziekenhuis gewaarborgd blijft. Zo kan een bijkomende arbeidstijd van 12 uur worden opgenomen, op voorwaarde dat de werknemer zich individueel akkoord verklaart in een aparte schriftelijke engagementsakte. Daarenboven kunnen artsen boven het plafond ook nog eens 12 uur spreiden.

Graag had ik een stand van zaken in dit dossier gekregen. Concreet had ik graag een antwoord gehad op de volgende vragen van de geachte minister:

1. Zijn er reeds controles geweest omtrent deze richtlijn? Zo ja, hoeveel? En waar? Werden er hierbij klachten geformuleerd?

2. Zijn er artsen die het plafond van 48 werkuren per week overschreden? Zo ja, hoeveel?

3. Zijn er artsen die het document, dat toelaat om extra uren te werken, hebben ondertekend? Zo ja, hoeveel?

4. Zijn er artsen die het plafond van 60 werkuren reeds overschreden? Zo ja, hoeveel?

5. De minister gaf in het verleden aan dat er straffen zouden uitgewerkt worden voor artsen die zich systematisch niet aan de werktijden houden. Zijn er intussen reeds maatregelen voorzien? Zo ja, de welke? Is het de ziekenhuizen zelf toegestaan initiatieven te nemen? Heeft de minister weet van gevallen waarbij ziekenhuizen via interne reglementering hun artsen trachten te verplichten om voldoende rust te nemen?

6. Heeft de huidige regeling reeds voor problemen gezorgd? Is er in bepaalde ziekenhuizen reeds sprake van een ernstig tekort aan artsen?

Antwoord ontvangen op 8 november 2013 :

De uitvoering van de wet van 12 december 2010 valt onder de bevoegdheid van de minister van Werk, Monica De Coninck.