Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8694

van Louis Ide (N-VA) d.d. 12 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Quinolones - Impactmeting - Maatregelen - Opsplitsing resultaten per gewest

antibioticum
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
dokter
algemene geneeskunde
geografische spreiding
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
11/2/2014Herkwalificatie
17/2/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4756

Vraag nr. 5-8694 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In schriftelijk vraag nr. 5-5396 stelde ik de vraag naar de impactstudie van 2009 inzake de Riziv-actie rond het kwalitatief voorschrijfgedrag van quinolones door huisartsen. De minister vertelde toen dat er een impactmeting was uitgevoerd in 2011 en dat daaruit geen duurzaam effect bleek op het voorschrijfgedrag van quinolones. Ik kreeg toen echter geen antwoord op mijn vraag naar verdere acties om het voorschrijven van quinolones te beperken, noch op mijn vraag inzake de gewestelijke resultaten van de impactstudie. Vandaar dat ik mijn vragen hier opnieuw stel.

1. Zal de minister nieuwe acties ondernemen teneinde het verbruik en het voorschrijven van quinolones te verminderen? Wat werd er ondernomen gedurende 2012?

2. Kan de minister de resultaten van de impactstudie uitgevoerd in 2011 ook opdelen per gewest?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2014 :

1. Sinds haar oprichting in 1999 heeft de Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) al talrijke initiatieven genomen om het verantwoord gebruik van antibiotica te stimuleren waaronder de jaarlijkse antibioticacampagnes en de oprichting van antibiotherapiebeleidsgroepen in de ziekenhuizen. Daarbij werd voorlopig nog niet gefocust op één enkele antibioticaklasse. De klinische praktijk-richtlijnen die ontwikkeld werden door BAPCOC, alsook de Belgische gids voor anti-infectieuze behandeling in de ambulante praktijk (waarvan onlangs de gratis derde editie werd verspreid naar de huisartsen en pediaters) geven anderzijds wel duidelijk aan dat de plaats van de chinolonen in de ambulante praktijk zeer beperkt is.

2. Het is me onmogelijk de resultaten van de impactstudie uitgevoerd in 2011 per gewest te opdelen.