Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8519

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 18 maart 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Internationale criminele netwerken - Valse internetbankiers - Fraude met aandelen - Boiler Room fraude - Stand van zaken

computercriminaliteit
elektronische bankhandeling
fraude
Financial Services and Markets Authority
aandeel
financiële transactie

Chronologie

18/3/2013Verzending vraag
3/6/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8518

Vraag nr. 5-8519 d.d. 18 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Internationale criminele netwerken en valse internetbankiers gebaseerd in het buitenland blijken de jongste jaren in het Verenigd Koninkrijk steeds agressiever op te treden. Hierbij worden kleine aandeelhouders geviseerd. Via het lokmiddel van goedkope internettransacties worden slachtoffers overtuigd om hun geld over te schrijven naar de malafide fraudeurs.

Vervolgens dringen zij geleidelijk aan beleggingstips in aandelen op. Die aandelen blijken uiteraard achteraf waardeloos te zijn, maar dan is het al te laat. Het slachtoffer wordt overtuigd door hem eerst kleine bedragen te doen beleggen in aandelen en dit vervolgens op te drijven. De fraude vindt onder meer plaats in Spanje, waar het doelpubliek van de fraudeurs de gepensioneerden zijn. De Spaanse overheid treedt zelden op tegen deze zogenaamde beleggingsfirma's want de slachtoffers zijn buitenlanders en bovendien werden wel degelijk aandelen geleverd, maar ze blijken enkel waardeloos te zijn.

In ons land kijkt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FMSA) strikt toe op dergelijke aanbiedingen vanuit het eigen land, doch de fraudeurs opereren vanuit het buitenland en via het internet en de telefoon. Zij zijn zeer professioneel georganiseerd met televerkopers, voormalige werknemers van de city, etc. De winsten zijn fenomenaal. Alleen al in Barcelona zouden zo'n driehonderd "boiler rooms" actief zijn, waarin telkens twintig mensen werken. Op jaarbasis wordt de minimumschade alleen al wat het Verenigd Koninkrijk betreft geschat op een half miljard pond, maar sommigen menen dat het veeleer om twee miljard pond zou gaan.

Mensen spelen soms al het spaargeld kwijt dat ze tijdens hun hele leven hebben opzijgezet. De firma's opereren ook vanuit Duitsland en van buiten de Europese Unie. Het is onduidelijk in hoeverre ook onze landgenoten door dit fenomeen worden getroffen, maar vermits ook via het internet mensen worden gelokt, vrees ik het ergste.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Heeft de minister en/of zijn diensten alsook de FSMA weet van de zogenaamde "boiler room" fraude?

2) Kan hij en/of de FSMA aangeven of landgenoten het slachtoffer werden van zogenaamde "boiler room" fraude, waarbij waardeloze aandelen werden verkocht tegen astronomische bedragen of erger nog, er gewoon valse aandelen werden geleverd? Kan ik meer concreet de respectieve cijfers krijgen voor de afgelopen drie jaren voor het aantal fraudegevallen op jaarbasis alsook het totaalbedrag voor deze jaren naar omvang van de schade toe?

3) Heeft de FSMA hieromtrent reeds informatie gekregen van de Britse of andere autoriteiten, en meer bepaald van het FSA?

4) Is er sprake van een toename van deze vorm van fraude? Zo ja, kan dit cijfermatig worden geïllustreerd?

5) In hoeveel gevallen worden de daders van deze fraude geïdentificeerd en daadwerkelijk in vervolging gesteld? Kan dit zeer concreet worden toegelicht en werden bepaalde bedragen daadwerkelijk gerecupereerd?

6) Behoeft dit fenomeen een verhoogde aandacht en dit zowel vanwege de FMSA als vanwege de regelgever? Kan dit worden toegelicht en is de minister zinnens bijkomende maatregelen of initiatieven te nemen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke?

Antwoord ontvangen op 3 juni 2013 :

Ik verwijs het geachte lid naar het antwoord dat destijds door mijn voorganger werd gegeven op schriftelijke vraag nr. 4-1014, gesteld door mevrouw de senator Margriet Hermans.