Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8414

van Willy Demeyer (PS) d.d. 8 maart 2013

aan de minister van Justitie

Staatloosheid - Vaststelling bij de gerechten - Procedure - Statistische gegevens - Vraag van het UNHCR en van het CGKR - Doorgeven van de vraag aan de bevoegde hoven en rechtbanken - Gebrek

staatloze
UNHCR
officiële statistiek
Unia
Myria

Chronologie

8/3/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-8414 d.d. 8 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) en het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding (CGKR) hebben onlangs een rapport gepubliceerd over de staatloosheid in België.

Het rapport heeft tot doel een beter zicht te krijgen op het aantal staatlozen in ons land en over hun nood aan bescherming.

De onderzoekers hebben de statistische gegevens verzameld en geanalyseerd, die hoofdzakelijk afkomstig waren van tellingen en gegevens van de administraties.

Zo bleek dat het Rijksregister, waarin alle personen zijn opgenomen die zijn toegelaten of gemachtigd tot een verblijf van langer dan drie maanden, op 1 januari 672 erkende staatlozen telde, evenals 4 832 personen met een onbepaalde nationaliteit (personen die niet officieel als staatloze zijn erkend en van wie de nationaliteit niet vaststaat).

De gegevensbank van de Dienst Vreemdelingenzaken, die rekening houdt met staatlozen met een verblijfsvergunning van minder dan drie maanden, zoals het bewijs van inschrijving, telde 672 personen in het bezit van een geldige verblijfsvergunning (cijfers van maart 2011) en meer dan 4 000 personen van wie de nationaliteit niet vaststaat (cijfer dat is gestegen sinds 2002).

Buiten die groepen, die administratief zijn ingeschreven en regelmatig in België verblijven, zijn er ook personen die een procedure hebben opgestart om hun staatloosheid voor een rechtbank of een hof te doen vastleggen. Zij beschikken niet over een verblijfsvergunning en zijn niet in het Rijksregister opgenomen.

Er zijn echter geen algemene gegevens over die aanvragen beschikbaar voor alle Belgische hoven en rechtbanken.

Bij de voorstelling van hun rapport in het Huis der Parlementsleden, op 6 februari 2013, hebben de onderzoekers van het CGKR uitgelegd dat ze hebben gepoogd dergelijke gegevens in te zamelen.

Zo werd de minister van Justitie verzocht om de vraag van de onderzoekers mee te delen aan de verschillende hoven en rechtbanken van België teneinde te kunnen beschikken over cijfers met betrekking tot het aantal aanvragen per hof of per rechtbank.

Blijkbaar werd die vraag van de onderzoekers niet correct doorgegeven.

Meerdere magistraten die bij de voorstelling van het rapport aanwezig waren, bevestigden dat ze geen vraag met het oog op de inzameling van gegevens hadden ontvangen.

Ik heb dan ook de volgende vragen:

1) Heeft de minister, zoals het UNHCR en het CGKR in hun rapport aanbevelen, elk rechtscollege verzocht de jaarlijkse gegevens met betrekking tot staatloosheid mee te delen, met een opsplitsing naar land van herkomst of geboorte, leeftijd en geslacht voor:

a) het aantal nieuwe aanvragen voor de erkenning als staatloze;

b) de resultaten van die beslissingen, inclusief de duur van de procedure, gegeven in maanden; en

c) het aantal aanvragen voor de erkenning als staatloze dat nog niet in behandeling is?

2) Zo ja, kan de minister ons de statistische gegevens bezorgen? Zo niet, waarom heeft ze de vraag niet doorgespeeld? Die gegevens zouden zeer nuttig zijn om de stand van zaken met betrekking tot de staatloosheid in België te vervolledigen.