Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8313

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 26 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Exotische dieren en planten - Illegale handel - Convention on International Trade in Endangered Species - Inbeslagnames

dierenbescherming
beschermde soort
invoerbeperking
bescherming van de flora
bescherming van de fauna
beslag op bezittingen
douanecontrole
officiële statistiek
zwarte handel

Chronologie

26/2/2013Verzending vraag
26/2/2013Rappel
29/3/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8311

Vraag nr. 5-8313 d.d. 26 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De handel in exotische dieren en planten is, volledig terecht, strikt geregeld. Zowel de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) als Europese richtlijnen vormen hiervoor de basis.

Helaas heeft België een kwalijke reputatie wat betreft illegale handel. Geregeld lezen we in de pers over in beslag genomen zendingen van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten die onder de CITES-regelgeving en Europese verordeningen worden beschermd en waarvan de beschermde status niet of niet correct werd gerespecteerd. Deze illegale handel betekent niet zelden een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van een bepaalde dieren- of plantensoort.

De douanediensten doen wat ze kunnen, maar soms lijkt het een gevecht van David tegen Goliath. Er is niet alleen de complexiteit van de regelgeving, maar ook de inventiviteit van de smokkelaars. Een doelgericht optreden vergt dan ook een voortdurende alertheid.

Hierover aan u de volgende vragen.

1) Hoeveel inbeslagnames van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten die onder CITES worden beschermd, deed de douane in de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012?

2) Kan bij dit overzicht de plaats van inbeslagname worden opgegeven (Brucargo, Nationale luchthaven, haven van Antwerpen, enz.)?

3) In hoeveel gevallen was België de eindbestemming van de zending en in hoeveel gevallen werd een ander land als eindbestemming opgegeven?

4) Kan de minister een overzicht geven van de dieren- en plantensoorten waar het om ging en van de precieze aantallen voor elke soort?

5) Hoeveel ambtenaren van douane zijn specifiek betrokken bij de controles op illegale handel in exotische dieren en planten? Is dit aantal gewijzigd in de voorbije jaren (2008 - 2012)?

6) Op welke wijze kunnen de diensten van douane een beroep te doen op externe experts? Hoe vaak maakten ze, per jaar, gebruik van deze mogelijkheid in de periode 2008 - 2012? Is er een extra kost verbonden aan het raadplegen van deze externe specialisten? Kan de geachte minister in voorkomend geval een overzicht geven van deze kosten voor de jaren 2008 tot en met 2012?

7) Wat gebeurt er met de in beslag genomen producten? Worden die vernietigd? Zo ja, graag ook de kostprijs van deze procedure.

8) Wat gebeurt er met de in beslag genomen dieren? Graag de kostprijs van deze operatie?

Antwoord ontvangen op 29 maart 2013 :

1) Het aantal inbeslagnames is in onderstaande tabel opgenomen

 

2012

2011

2010

2009

Aantal inbeslagnames

281

256

188

140

2) Alle inbeslagnames werden uitgevoerd in onze luchthavens (Brussel-Nationaal, vervolgens luchthaven Luik) en het Brussels grondgebied.

3) Het is helaas niet mogelijk om een voldoende nauwkeurige en betrouwbare ratio te geven in antwoord op deze vraag.

4) Het merendeel van de inbeslagnames betreft bewerkte producten. Hierna een overzicht van het type producten die het vaakst worden aangetroffen:

Traditionele Chinese medicijnen

Zeepaarden

Geneeskrachtige producten op basis van Aloe ferox

Geneeskrachtige producten op basis van Hoodia gordinii

Ivoren juwelen

Cactus

Wierookstokjes

Koralen

Orchideeën

Riemen in krokodillenhuid

Schoenen in krokodillenhuid

Portefeuilles in krokodillenhuid

Handtassen in krodillenhuid

5) De controles op de illegale handel in exotische dieren en planten, maakt deel uit van het geheel van het takenpakket van de Administratie der douane en accijnzen (AADA). De AADA beschikt niet over voor dergelijke controles gespecialiseerde ambtenaren.

6) De AADA kan beroep doen op door de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu erkende experten. De AADA houdt geen statistieken bij waaruit het aantal tussenkomsten van een expert kan blijken.

De tussenkomsten van deze erkende experten kaderen in de algemene maatregelen die op CITES-producten van toepassing zijn. Er worden bijgevolg ook geen kosten in rekening gebracht voor de AADA.

7) en 8) In geval van inbreuk, zijn de douanebeambten bevoegd om een administratieve inbeslagname op te leggen van specimen die het voorwerp uitmaken van een inbreuk. De zo inbeslaggenomen specimen worden overgemaakt aan het Beheersorgaan (Dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu). Het is het Beheersorgaan dat bevoegd is om een beslissing te nemen omtrent de bestemming van de inbeslaggenomen specimen.

Ik nodig het geachte lid uit haar vragen hieromtrent te stellen aan mijn collega, vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen, die bevoegd is voor deze materie.