Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8312

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 26 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) - In- en doorvoer van exotische dieren en planten - Overzicht

fauna
beschermde soort
officiële statistiek
invoer
doorvoer
bescherming van de fauna
bescherming van de flora

Chronologie

26/2/2013Verzending vraag
29/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8312 d.d. 26 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De in- en doorvoer van exotische dieren en planten is strikt gereglementeerd. Met name de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) en aanvullende Europese verordeningen scheppen het kader waarbinnen exotische dieren en planten via het Belgische grondgebied naar een andere bestemming mogen worden in- of doorgevoerd.

Hierover aan de minister de volgende vragen.

1) Kan de minister voor de jaren 2008 tot en met 2012 een overzicht geven van het aantal dossiers met betrekking tot de legale invoer van exotische dieren en planten die vallen onder de bescherming van CITES en de aanvullende Europese verordeningen?

2) Kan de minister voor de jaren 2008 tot en met 2012 een overzicht geven van het aantal dossiers met betrekking tot de legale doorvoer van exotische dieren en planten die vallen onder de bescherming van CITES en de aanvullende Europese verordeningen?

3) Kan de minister voor beide categorieën, per jaar, aangeven om welke dieren en planten het ging?

4) Kan de minister voor beide categorieën, per jaar, aangeven wat de plaats van in- of doorvoer was (Brucargo, Nationale luchthaven, haven van Antwerpen, …) ?

5) Kan de minister voor de dossiers waarbij België niet de eindbestemming was, aangeven welk land dan wel de eindbestemming was?

Antwoord ontvangen op 29 maart 2013 :

De goederen die bij de douane worden aangegeven, deelt de douane in in GS-codes (Geharmoniseerd Systeem). Deze codes moeten worden gebruikt bij het indienen van een douaneaangifte, zowel bij invoer als bij uit- en doorvoer.

Deze GS-codes kunnen meerdere goederen bevatten. In één GS-code kunnen zowel goederen voorkomen die onder de CITES bepalingen vallen als andere goederen.

In België is de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de bevoegde autoriteit voor de reglementering Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). De hieronder ressorterende Afdeling Dierenwelzijn en CITES staat in voor het geheel aan rapporten en statistieken over de toepassing van CITES in België.

Ik nodig het geachte lid uit haar vragen hieromtrent te stellen aan mijn collega, vice-eerste minister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen, die bevoegd is voor deze materie.