Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8233

van Louis Ide (N-VA) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De fiscale controle die uitgevoerd wordt door de ziekenfondsen

ziekteverzekering
dokter
bestedingen voor gezondheid
fiscale controle

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
7/3/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3019

Vraag nr. 5-8233 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van de bezorgdheid over de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg hebben de Christelijke Mutualiteiten een bevraging georganiseerd bij haar aangesloten leden over de bijbetalingen die zij moeten doen bij een bezoek aan een zorgverstrekker.

Meer bepaald vragen zij naar de bedragen die werkelijk betaald worden, waarbij specifiek verwezen wordt naar bedragen die niet op het getuigschrift voor verstrekte hulp vermeld worden.

Dat de ziekenfondsen er op toezien dat artsen die de overeenkomst tussen de ziekenfondsen en de geneesheren ondertekend hebben de tarieven naleven, lijkt mij in hun rol van toezichthouder gerechtvaardigd, hoewel ook hier de vraag kan worden gesteld of deze taak niet eerder door de overheid zelf moet worden uitgevoerd.

Het is mijn inziens wel een probleem als deze gegevens ook opgevraagd worden voor niet-geconventioneerde artsen of als het niet duidelijk is waarvoor deze gegevens gebruikt worden en dat is volgens mij hier het geval.

Om meer duidelijkheid te krijgen in de rol van de ziekenfondsen had ik van u graag het volgende geweten:

1) Bent u op de hoogte van de enquête die de Christelijke Mutualiteiten organiseren?

2) Op basis van welke wetgeving kunnen de Christelijke Mutualiteiten deze gegevens opvragen?

3) Welke concrete acties gaan de Christelijke Mutualiteiten met deze gegevens ondernemen?

Antwoord ontvangen op 7 maart 2013 :

Mijn diensten zijn inderdaad op de hoogte van de bevraging die de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten organiseerde bij de leden van de aangesloten ziekenfondsen over de bijbetalingen die zij moeten doen naar aanleiding van een bezoek aan een zorgverstrekker.

Als basis voor deze bevraging kan verwezen worden naar de wettelijke opdrachten van de ziekenfondsen. Immers, naast hun hoofdopdracht die bestaat uit het beheer en de uitvoering van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering, voorziet artikel 2 van de wet van 6 augustus 1990 [betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen] dat ziekenfondsen verenigingen zijn van natuurlijke personen die het bevorderen van het fysiek, psychisch en sociaal welzijn als streefdoel hebben in een geest van voorzorg, onderlinge bijstand en solidariteit. Ziekenfondsen hebben de wettelijke opdracht om hiertoe één of meerdere diensten op te richten. Ziekenfondsen moeten ook aandacht besteden aan de gezondheidsproblemen in hun globale context. Tariefzekerheid en de naleving ervan opvolgen, maakt bijgevolg deel van uit van hun wettelijke opdracht.

Mijn diensten delen mijn mee dat de bevraging wordt gestuurd naar leden die ambulant bij een specialist zijn geweest, hetgeen bijgevolg betekent dat raadplegingen bij huisartsen, tandartsen en paramedische beroepen niet het doel van deze bevraging uitmaken. Hierbij wordt onder meer de vraag gesteld of de cijfers die op het overzicht van de terugbetalingen voor gezondheidszorgen, verstuurd door het ziekenfonds, vermeld staan, overeenstemmen met het bedrag dat werkelijk door het betrokken lid aan de zorgverstrekker betaald werd en of er met andere woorden meer werd betaald dan op het getuigschrift staat of niet.

Daarnaast wordt eveneens de vraag gesteld of de door deze leden geraadpleegde arts geconventioneerd was tijdens de raadpleging of niet.

De betrokken landsbond heeft mijn diensten meegedeeld dat :

De landsbond heeft eveneens bevestigd dat de eventuele externe mededeling van gegevens zal gebeuren mits naleving van de privacywetgeving en dat het hierbij geenszins de bedoeling is om gegevens van niet-geconventioneerde artsen nominatief per zorgverstrekker bekend te maken zonder hen hierover voorafgaand te contacteren.