Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8226

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het forfait voor geneesmiddelen in ziekenhuizen

geneesmiddel
ziekenhuis
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
5/3/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3006

Vraag nr. 5-8226 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de acute ziekenhuizen (met minstens een dienst C, D en/of E) bestaat een systeem van forfaitaire vergoeding van toegediende farmaceutische specialiteiten per verblijf, ongeacht het reële verbruik.

De codering van Minimaal Klinische Gegevens (MKG) is belangrijk voor de berekening van het forfait van farmaceutische specialiteiten. Daarom is een correcte codering van de MKG belangrijk en is een juiste inschatting van de APR-DRG ernstgraad noodzakelijk (geen systematische overschatting van de ernstgraad).

Tevens kan je bij bepaalde pathologieën, zoals leukemie bijvoorbeeld, een keuze maken tussen curatieve of palliatieve behandelingen. Ziekenhuizen met intensieve en complexe behandelingen, zoals academische ziekenhuizen, zullen door het niet in aanmerking nemen van het type behandeling systematisch worden benadeeld.

Graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Welke controles worden uitgevoerd op de MKG en met welke frequentie?

2) Op welke manier kan het huidige systeem dergelijk misbruik (systematische overschatting van de ernstgraad) voorkomen ?

3) Bent u van plan het systeem in de toekomst te optimaliseren?

4) Bent u van plan in de toekomst een onderscheid te maken tussen curatieve en palliatieve behandelingen voor de berekening van het forfait?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2013 :

1) De Minimale Ziekenshuisgegevens worden door de ziekenhuizen via Portahealth naar de Federale Overheidsdienst (FOD) doorgestuurd. Binnen deze omgeving worden een ganse reeks controles naar vooral vorm uitgevoerd. Wat betreft de ICD-9-CM (= International Classification of Diseases, Ninth Revision, Clinical Modification) codering voor diagnose en ingrepen worden alle ziekenhuizen één maal per jaar door een arts van de FOD geauditeerd naar inhoudelijke overeenkomst met de gegevens in het patiëntendossier. Hiervan wordt een rapport gemaakt maar er zijn nog geen directe sancties aan verbonden.

2) Op basis van de ICD-9-CM codes wordt ter hoogte van de FOD per verblijf de Diagnosis Related Groups (DRG) gerekend. Het is dus niet het ziekenhuis dat de ernstgraad bepaalt maar het algoritme van de APR-DRG (All Patient Refined Diagnosis Related Groups) versie 15 dat hiervoor tot op heden gebruikt wordt. Door het opvoeren van de audit, door meer analyse en een gerichtere audit kan misbruik aangepakt worden.

3) Analyses van de Multipartite Overlegstructuur op 14 APR-DRG’s die gedefinieerd zijn als van 100 % oncologische aard, hebben aangetoond dat er geen systematisch vertekend beeld was ten voordele of nadele van de ziekenhuizen die in die pathologieën een belangrijke activiteit hadden. Een optimalisering van het forfaitariseringssysteem van de geneesmiddelen is op deze basis dus niet noodzakelijk.

4) Het geneesmiddelenforfait is gebaseerd op de APR-DRG’s (pathologieën) die rekening houden met de al uitgevoerde behandelingen. Het expliciete onderscheid tussen curatieve behandeling en palliatieve behandeling voor de berekening van het forfait staat niet op de agenda. Noch de werkgroep van het Verzekeringscomité die de betwistingen behandelt, noch de werkgroep van de Multipartite overlegstructuur die de forfaitarisering en in het bijzonder de methodologische aspecten ervan evalueert hebben ooit een dergelijk voorstel geformuleerd.