Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8223

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 20 februari 2013

aan de minister van Justitie

Vuurwapens die voor schieten onbruikbaar zijn gemaakt - Controles - Onderzoek

vuurwapen
persoonlijk wapen
handvuurwapens

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
20/8/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8223 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Wapens die voor schieten onbruikbaar zijn gemaakt - in de zin van artikel 3, §2, 3° van de Wapenwet, waarvan de uitvoering en de wijze van het onbruikbaar maken geregeld is door artikel 2 en bijlage 2 van het koninklijk besluit betreffende de vuurwapens met historische, folkloristische of decoratieve waarde en de vuurwapens die voor het schieten onbruikbaar zijn gemaakt van 20 september 1991 - zijn vrij verkrijgbaar. Het is evenwel belangrijk dat controle wordt uitgeoefend op het effectief onbruikbaar maken.

Vandaar de volgende vragen.

1) Hoeveel vuurwapens heeft men sinds de nieuwe wapenwet van 2006 schietklaar of hersteld aangetroffen nadat deze eerder werden geregistreerd als zijnde vuurwapens die voor schieten onbruikbaar zijn gemaakt?

2) Aan wie wordt gerapporteerd in het geval dat een onbruikbaar gemaakt vuurwapen toch schietklaar wordt aangetroffen?

3) Welke onderzoeksprocedure werd/wordt opgestart bij een dergelijke vaststelling? Wat waren de conclusies van deze onderzoeken?

4) Worden kwaliteitscontroles gedaan op de wettelijke voorschriften van het voor het schieten onbruikbaar maken van vuurwapens, bij wijze van steekproef of mystery shopping, zijnde rechtstreeks bij de Wapenproefbank van Luik of onrechtstreeks via bekende wapenhandelaars die zelf niets van deze steekproef afweten?

Antwoord ontvangen op 20 augustus 2013 :

1. De Proefbank voor vuurwapens, die daartoe het monopolie bezit, neutraliseert ongeveer 1 600 vuurwapens per jaar. Er zijn hen gemiddeld een 5-tal gevallen per jaar bekend van wapens die nadien toch terug geactiveerd op de markt worden teruggevonden.

2. Het reactiveren van een geneutraliseerd vuurwapen is uiteraard strafbaar en bij vaststelling dient het parket te worden verwittigd. Als de politie het al niet zelf doet, zal het parket de Proefbank verwittigen.

3. De Proefbank zal de betrokken wapens onderzoeken. Het is echter onmogelijk een volledig onomkeerbare neutraliseringsprocedure te bedenken, die het wapen niet volledig beschadigt en waardeloos maakt. De bestaande procedure voldoet nog steeds omdat ze het reactiveren van een wapen alleen nog mogelijk maakt voor specialisten en voor wie bereid is zoveel onderdelen te vervangen dat het economisch niet meer interessant is.

4. Hierover is mij geen informatie bekend.