Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7997

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 30 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Meubilair - Matrassen - Brandbaarheid - Gevolgen - Normen voor gebruik van brandvrij materiaal - Beleid

brandbestrijding
brandbaar product
meubelindustrie
officiële statistiek
brand

Chronologie

30/1/2013Verzending vraag
15/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7997 d.d. 30 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse Vereniging voor brandweerzorg en rampenbestrijding (NVBR) en het Nederlandse Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) pleiten al enige tijd voor normen voor meubelen en matrassen. Fabrikanten zouden hun producten moeten voorzien van onbrandbaar materiaal. Dit zal volgens beide organisaties het aantal dodelijke slachtoffers drastisch verminderen.

René Hagen, lector brandpreventie van het NIFV en lid van de Programmaraad Risicobeheersing van de NVBR, stelt hierover het volgende: "Het onbrandbaar maken van meubilair en matrassen wordt altijd in verband gebracht met milieubelastende brandvertragers. Toch zijn er veel meer mogelijkheden waar de meubelindustrie serieus naar moet kijken. Dat doen ze niet, terwijl het brandveiligheidsprobleem zeer groot is. Er ontbreekt zelfs een waarschuwing voor de brandbaarheid van hun producten."

Onderzoek naar oorzaken van fatale woningbranden over een langere periode in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, toont aan dat 35 % tot 60 % van alle dodelijke slachtoffers voorkomen had kunnen worden, als bankstellen en matrassen minder brandbaar zouden zijn. "Daar kan het blijkbaar wel. Op Europees niveau zouden 1000 tot 1500 minder doden vallen bij brand, wanneer een wettelijke verplichting wordt ingevoerd", aldus Hagen. Alleen al in de maand januari vond ik diverse gevallen van branden tengevolge het opbranden van een matras.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Kan de geachte minister aangeven hoeveel branden op jaarbasis ontstaan door brand in een zetel of een matras en dit voor de laatste drie jaar? Hoeveel slachtoffers vielen er op jaarbasis? Stemmen de cijfers overeen met de hierboven aangehaalde cijfers?

2) Deelt zij het aanvoelen en het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding, die pleit voor het opleggen van productienormen voor brandvrije matrassen en zetels? Kan zij haar standpunt uitvoerig toelichten?

3) Hoe reageert zij op de diverse onderzoeksresultaten, die stellen dat 35% tot 60% van alle dodelijke slachtoffers voorkomen had kunnen worden? Beschikt zij over gelijkaardige cijfers en/of studies en kan zij toelichten? Welke lessen moeten we hieruit trekken?

4) Kan zij aangeven of dit desgevallend op Europees niveau moet worden bepleit en zo ja, welke stappen wil zij hieromtrent al of niet in samenspraak met collega's ondernemen?

Antwoord ontvangen op 15 april 2013 :

In antwoord op zijn vraag, heb ik de eer het geachte lid mee te delen dat : 

1. Ik beschik niet over specifieke cijfers over het aantal branden dat ontstaan is in een zetel of een matras. Ik beschik momenteel enkel over beperkte cijfers over “meubilairbranden”. In de provincie Luik hebben er 37 meubilairbranden (stedelijk meubilair, tuinmeubelen) plaatsgevonden in 2010. Latere cijfers zijn niet beschikbaar, evenmin als het aantal eventuele slachtoffers. 

2. Algemeen wordt gesteld dat door de vele brandbare stoffen die zich in een particuliere woning bevinden, de vluchttijd de laatste jaren sterk is gedaald.

Het brandveilig maken van meubilair en matrassen kan naar brandveiligheid toe een pluspunt vormen, toch is het belangrijk na te gaan of het gebruik van brandvertragende producten geen gezondheidsschade of milieuschade teweegbrengt. Er dient dus goed onderzocht te worden wat de impact van de brandvertragende producten is ten opzichte van de volksgezondheid en het milieu alvorens er een duidelijke visie kan gevormd worden. 

De Directie Brandpreventie kan melden dat zij op federaal vlak en in het kader van de wet van 30 juli 1979 (betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen) geen wettelijke verplichtingen kan opleggen voor deze materialen en/of producten. Hiervoor is eerder de Federale Overheidsdienst Economie bevoegd. 

3. Ik beschik niet over gelijkaardige cijfers of over studies.

Zoals ik reeds eerder aangegeven heb, kan het brandveilig maken van meubilair en matrassen een positieve impact hebben op de brandveiligheid. De impact van deze brandvertragende producten ten opzichte van de volksgezondheid en het milieu moet echter duidelijk onderzocht worden.

Eind 2011 werd de zelfdovende sigaret in alle Europese lidstaten verplicht om zo de brandveiligheid te vergroten. Ook de normeringen rond brandvertragende producten worden het best op Europees niveau vastgelegd voor alle Europese Lidstaten. 

4. Op Europees niveau zijn er bepaalde lidstaten die strengere brandveiligheidseisen stellen voor bepaalde producten die bestemd zijn voor particuliere woningen.

Het is belangrijk dat op Europees niveau onderzocht wordt wat de impact is van brandvertragende producten op het milieu en de volksgezondheid en dat er op Europees niveau normeringen worden uitgevaardigd.

Op die manier wordt er gestreefd naar meer uniformiteit tussen de verschillende Europese Lidstaten.