Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7949

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het gebruik van geneesmiddelen in rustoorden

geneesmiddel
sociale voorzieningen
apotheker

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
22/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2875

Vraag nr. 5-7949 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens gegevens op de webstek van de APB werd in een besparing voorzien van 20 miljoen euro op de aflevering van geneesmiddelen in de rusthuizen

Deze besparing moet enerzijds gerealiseerd worden door een vermindering van het volume van het aantal voorgeschreven geneesmiddelen en anderzijds door een wijziging van de manier waarop geneesmiddelen afgeleverd aan patiënten in een rusthuis getarifeerd worden.

Met dit laatste wordt de tarifering per eenheid bedoeld, gecombineerd met een individueel medicatieschema per patiënt. Voor dit laatste zal meer en meer gebruik moeten worden gemaakt van een individuele medicatievoorbereiding.

In dit kader wens ik u een aantal vragen te stellen:

1) Hoe ver staat het met de voorbereiding van de tarifering op maat?

2) Kan u mij al iets meer vertellen over de modaliteiten ervan?

3) De individuele medicatievoorbereiding vraagt een belangrijke inspanning van de betrokken apothekers. Voorziet u in een vergoeding voor het geleverde werk en voor de eventuele investering in een robot?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2013 :

Het besluit dat, op het vlak van volksgezondheid, de afgifte van individueel bereide medicatie (IBM) toestaat en regelt is sinds 1 november 2012 van kracht.

In het kader van de begrotingsbeslissingen voor 2013 heb ik inderdaad aangekondigd dat de besparingsmaatregel op de geneesmiddelen in rusthuizen van ongeveer tien miljoen euro zou worden uitgevoerd door de geneesmiddelen voor rusthuispatiënten “per eenheid” te tariferen.

Deze nieuwe tarifering, die het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) voorbereidt, zal als volgt verlopen:

Het aan de IBM toegekende ereloonbedrag zal zo worden berekend dat de apotheker die voor de IBM kiest zijn huidige vergoeding volledig behoudt. In dit geval zal de besparing gerealiseerd worden door het door de IBM veroorzaakte volumevermindering. Naast de rationalisering van het aantal voorgeschreven geneesmiddelen door het opheffen van het dubbel gebruik of interacties, zullen er immers geen deels gebruikte verpakkingen meer zijn wanneer de behandeling verandert, wordt stopgezet of in geval van overlijden. Dankzij een vermindering van de aan het RIZIV aangerekende volumes zal er dus kunnen worden bespaard.

Indien een apotheker niet volgens IBM wil leveren, zal hij alle eenheden in de verpakking kunnen aanrekenen, maar zal hij het IBM-honorarium niet ontvangen. De besparing zal dan op de vergoeding van de apotheker worden gerealiseerd.

Het klopt dat de IBM-aflevering een eventueel niet onbelangrijke investering vergt. Het is echter niet voorziet dat er naast de IBM-vergoeding een extra bedrag wordt toegekend aan de apothekers. Men mag immers niet vergeten dat de IBM-afgifte via robot of handmatige bereiding voor een aantal apothekers nu reeds een realiteit is, en dat een apotheker overigens niet verplicht is om een IBM-afgifte te doen of aan een rusthuis te leveren.