Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7943

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De gepersonaliseerde geneeskunde

geneesmiddel
geneeskunde
medische diagnose
ziekteverzekering
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
klinische biologie

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
22/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2824

Vraag nr. 5-7943 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Gepersonaliseerde geneeskunde is een thema dat meer en meer naar voren komt. Inderdaad, we kennen steeds meer een evolutie naar optimalisatie van diagnoses en meer en meer ook optimalisatie van het gebruik van geneesmiddelen. Daarvoor kunnen dergelijke specifieke diagnostica heel nuttig zijn.

Bij ons zijn dergelijke tests nog niet zo ingeburgerd. Tevens is de huidige procedure om terugbetaling te krijgen niet duidelijk.

Geachte Minister, graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan u me zeggen welke procedure een diagnosticum voor gepersonaliseerde geneeskunde (bvb om hartinsufficiëntie te diagnosticeren) ondergaat om terugbetaling te krijgen? Welke interacties gebeuren er tussen bijvoorbeeld het WIV en het RIZIV? Is er hier een systematisch overleg?

2) Voorziet u in de toekomst in een optimalisering van deze terugbetalingsprocedure?

3) Overweegt u de beroepsvereniging Unamec te betrekken bij het overleg in de Technisch Geneeskundige Raad?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2013 :

Er is geen standaardprocedure of gestandaardiseerd aanvraagdossier. De aanvragen worden per mail of per brief aan de voorzitter van de Technische Geneeskundige Raad (TGR) van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) gericht. Zorgverleners, laboratoria, wetenschappelijke verenigingen, enz, kunnen een aanvraag indienen. Sommige firma’s hebben al via zorgverleners of leden van de TGR aanvragen ingediend.

De Technische Geneeskundige Raad bestaat uit vertegenwoordigers van de zorgverleners, academici en niet-academici. De leden kunnen ook zelf nieuwe technieken of verstrekkingen voorstellen. Elke aanvraag wordt door de betrokken werkgroep van de Technische Geneeskundige Raad onderzocht en de terugbetaling wordt goedgekeurd op basis van een wetenschappelijke evaluatie van de verstrekking (validatie, EBM-gegevens), op basis van de werkelijke klinische meerwaarde ervan in vergelijking met de bestaande verstrekkingen en rekening houdende met de beschikbare budgetten.

De werkgroep Klinische Biologie werkt nauw samen met de Commissie voor Klinische Biologie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Dezelfde samenwerking zal worden opgezet met de Commissie voor Pathologische Anatomie, recent opgericht bij het WIV.

Er wordt ook samengewerkt met het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voor de evaluatie van de vernieuwende technieken.

Tot slot kan de Technische Geneeskundige Raad ook de wetenschappelijke verenigingen raadplegen om de klinische meerwaarde en de indicaties van bepaalde verstrekkingen te bepalen.

De Technisch Geneeskundige Raad ontvangt van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) regelmatig aanvragen voor de terugbetaling van nieuwe behandelingen en daaraan gekoppelde testen. Gelet op de termijnen om nieuwe specifieke tests in de nomenclatuur in te voeren, wordt in de werkgroep Klinische Biologie gewerkt aan de ontwikkeling van een generieke verstrekking voor testen die een noodzakelijke voorwaarde zijn voor de terugbetaling voor bepaalde gepersonaliseerde behandelingen

Ten slotte, lijkt het me niet raadzaam, gezien het potentieel belangenconflict, een koepelvereniging van de industrie te betrekken in de werkzaamheden van de Technisch Geneeskunde Raad.