Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7930

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de Facebook-applicatie om zich te registreren als orgaandonor

officiële statistiek
orgaantransplantatie

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
21/3/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2579

Vraag nr. 5-7930 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een tijd geleden (18/09/2012) werd de facebook-applicatie gelanceerd waarbij men zich kan registreren tot orgaandonor. Er werd verwacht dat het aantal donors enorm zou stijgen omdat de registratie heel gemakkelijk verloopt. De registratie is echter pas compleet als het ondertekende document bij het gemeentebestuur wordt ingediend.

Vandaar mijn vragen aan de minister:

Hoeveel mensen hebben inmiddels de facebook-applicatie gebruikt om zich als orgaandonor te registreren ?

Hoeveel gehandtekende registratieformulieren werden sindsdien bij de gemeentebesturen ingediend. Met andere woorden: wat is de effectieve toename van het aantal donors?

Antwoord ontvangen op 21 maart 2013 :

De applicatie « Ik ben orgaandonor » werd op 18 september 2012 officieel gelanceerd. Dankzij die app kunnen internetgebruikers op hun tijdlijn aangeven dat zij orgaandonor willen zijn. Wie de app gebruikt, maakt zijn engagement dus zichtbaar voor zijn Facebookvrienden. Hoewel dit initiatief interessant is op het vlak van het delen van informatie, heeft het in België geen wettelijke waarde.

Om het initiatief te omkaderen, werd een bijkomende link gecreëerd. Via die link wordt de internetgebruiker automatisch doorverwezen naar het officiële registratieformulier dat hij moet invullen en terugbezorgen aan de dienst Bevolking / Burgerlijke Stand van de gemeente waar hij woont.  

De « Belgische » versie van de Facebookapplicatie kan dus in wezen als motor fungeren voor de sensibilisatie voor orgaandonatie, in het bijzonder bij het jongere publiek.

De applicatie werd heel goed verspreid maar helaas beschikken wij niet over precieze cijfers. Ter herinnering: het downloaden van het formulier betekent niet dat de persoon in kwestie het ook heeft ingevuld en afgegeven aan het gemeentebestuur van zijn woonplaats. 

Wij willen er ook op wijzen dat de Facebookactie een smaakmaker was voor een andere grote sensibiliseringsactie: « Ik kies voor het leven », een actie die gevoerd werd ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober laatstleden. In het kader daarvan werden ook heel wat verklaringen geregistreerd. 

In elk geval kunnen wij bevestigen dat het aantal wilsverklaringen voor orgaandonatie sinds 1 januari 2012 met 33 359 gestegen is.   

Als we dat grondiger bekijken, geven de twee evenementen samen de volgende resultaten:  

Niettemin moeten we voor ogen houden dat de registratie van een wilsverklaring in geen geval kan betekenen dat er automatisch meer donoren zijn. Naast die verklaring moet worden voldaan aan welbepaalde medische criteria om te kunnen komen tot de procedure voor het wegnemen van organen.