Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7812

van Inge Faes (N-VA) d.d. 18 januari 2013

aan de minister van Justitie

Genade - Genaderecht - Koning - Stand van zaken

officiële statistiek
strafverjaring
Koning en Koninklijke familie

Chronologie

18/1/2013Verzending vraag
7/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7812 d.d. 18 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het genaderecht is een koninklijk prerogatief dat is ingesteld bij artikel 110 van de Grondwet. De koning heeft het recht de door de rechters uitgesproken straffen kwijt te schelden of te verminderen, behoudens hetgeen ten aanzien van de ministers en van de leden van de gemeenschaps- en gewestregeringen is bepaald. De koning heeft het recht de uitvoering van de straf of een gedeelte ervan kwijt te schelden. Hij kan de straf ook verminderen of omzetten of een proeftijd toestaan.

Het verzoek tot genade moet per brief gericht worden tot Zijne Majesteit de Koning met vermelding van de redenen die men denkt te kunnen inroepen. Op voorstel van de minister, die vooraf het advies van de bevoegde overheden inwint, neemt de koning hierover een beslissing. De dienst Genade van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie behandelt de genadeverzoeken die tot de bevoegdheid van de FOD Justitie behoren. Aangelegenheden die onder de bevoegdheid van andere departementen vallen, worden door de betrokken departementen behandeld.

Willekeur lijkt ons dus nooit veraf. Om in deze archaïsche regeling toch enige coherentie te kunnen vinden, hoop ik een antwoord te krijgen op volgende vragen:

1) Hoeveel genadeverzoeken zijn er in 2012 ingediend, dit onderverdeeld per taalgroep?

2) Hoeveel daarvan werden door de koning ingewilligd, dit onderverdeeld per taalgroep?

3) Hoeveel gevallen waarvoor de koning genade verleende, maakten deel uit van een collectieve genade?

4) In hoeveel gevallen gaat het om een vraag tot kwijtschelding van boetes en in hoeveel genadeverzoeken ging de koning in op deze verzoeken?

Antwoord ontvangen op 7 mei 2013 :

  1. Het aantal genadeverzoekschriften, gericht aan de Koning tijdens het jaar 2012, is opgesplitst als volgt: 2012: 995 (507 NL – 448 Fr).

    Opmerking:

    De dossiers zijn opgesplitst in Nederlandstalige en Franstalige dossiers, volgens de taal waarin het vonnis werd geveld. De veroordelingen in de Duitse taal, ressorterend onder het Hof van Beroep van Luik, zijn toegevoegd bij de rubriek Franstalig (Fr).

  2. Het aantal genadeverzoeken dat in 2012 door de Koning werd ingewilligd, is opgesplitst als volgt: 2012: 53 dossiers (14 NL – 39 Fr)

    Opmerking:

    Gelet op de tijdsduur van de procedure, stemmen het aantal ingewilligde verzoeken van één jaar niet noodzakelijk overeen met het aantal genadeverzoekschriften van datzelfde jaar.

  3. Sinds 26 juni 1993 zijn geen Koninklijke Besluiten tot Collectieve Genade meer genomen.

  4. Ik beschik niet over statistische gegevens, opgesplitst volgens de aard van de veroordeling (boetes, rijverboden, gevangenisstraffen).

    Eenzelfde genadeverzoek kan immers betrekking hebben op meerdere soorten veroordelingen.