Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7802

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 18 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

OCAD - Ondersteunende diensten - Communicatie - Veiligheidsincidenten

politie
gemeentepolitie
Vaste Comités van Toezicht op de politie- en inlichtingendiensten
Afrikaans-Mauritiaanse Gemeenschappelijke Organisatie
staatsveiligheid
samenwerkingsakkoord (Belgisch institutioneel kader)

Chronologie

18/1/2013Verzending vraag
23/5/2013Rappel
28/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7802 d.d. 18 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar het activiteitenverslag 2011 van het Comité I (p. 113): "Het Vast Comité I beveelt aan dat er tussen de inlichtingendiensten enerzijds en de (federale en lokale) politiediensten anderzijds, gestructureerd overleg zou plaatsvinden om via welbepaalde procedures gegevens uit te wisselen. Het ontbreken van een samenwerkingsakkoord tussen deze diensten vormt zonder twijfel een tekortkoming in ons veiligheidssysteem. Het Vast Comité I heeft hier in het verleden al meermaals op gewezen." Ik verwijs tevens naar het antwoord van de minister van Justitie op eerdere schriftelijke vraag nr. 6943.

1) Hoe reageert de minister op de aanbeveling van het Vast Comité I met betrekking tot de noodzaak om een samenwerkingsakkoord te sluiten tussen enerzijds de inlichtingendiensten en anderzijds de federale en de lokale politiediensten?

2) Is de minister bereid een snel informatie-uitwisselingsysteem tussen de lokale en de federale politiediensten en de inlichtingendiensten uit te werken? Zo ja, kan ze de timing en de inhoud ervan toelichten?

3) Kan de minister een stand van zaken geven over het voorontwerp van wet tot wijziging van artikel 44 van de wet op het politieambt opgesteld en bevat dit een regeling voor een toegang van de Veiligheid van de Staat tot de gegevens van de politie? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer worden de onderhandelingen over het begeleidende protocolakkoord opgestart waarin elkaars rechten en plichten vervat zitten?

Antwoord ontvangen op 28 mei 2013 :

De uitwisseling van informatie tussen de Politie en de Staatsveiligheid is voor mij een prioriteit, zoals aangekondigd tijdens de voorstelling van mijn algemene beleidsnota aan het Parlement op 11 januari 2012.

De werkgroep belast met het voorbereiden van de herziening van het artikel 44 van de Wet op het politieambt van 5 augustus 1992 (WPA), betreffende het beheer van de informatie door de politiediensten, heeft begin februari 2013 het resultaat van zijn werkzaamheden afgeleverd, onder de vorm van een voorontwerp van wet. Dit ontwerp is momenteel ter studie binnen de Regering, op initiatief van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Doelstelling is het ontwerp tijdig neer te leggen bij het Parlement, om een goedkeuring toe te laten voor het einde van de legislatuur.

Het actuele artikel 44 voorziet al een mogelijkheid voor de politie om gegevens en informatie mede te delen aan de inlichtingendiensten die er kennis van dienen te hebben bij de uitvoering van hun opdrachten. Het voorontwerp van wet zal tevens handelen over de kwestie van de rechtstreekse bevraging van de politionele databank door de Staatsveiligheid.

De besprekingen over het protocolakkoord zullen opnieuw van start gaan parallel met de onderhandeling over de herziening van het artikel 44 WPA, zodat het protocolakkoord snel kan gefinaliseerd en ondertekend orden na het stemmen van de wet.

Buiten het artikel 44 WPA, regelen andere wettelijke beschikkingen eveneens deze kwestie: