Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7790

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 17 januari 2013

aan de minister van Justitie

Vuurwapens die als vernietigd staan geregistreerd - Heropduiken op de markt

vernietiging van wapens
vuurwapen
persoonlijk wapen
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

17/1/2013Verzending vraag
26/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7790 d.d. 17 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De nieuwe wapenwet ging gepaard met een campagne voor een veilige samenleving. De eigenaars van vuurwapens zonder vergunning werden opgeroepen afstand te doen van hun vuurwapens. Deze campagnes worden in een aantal provincies af en toe herhaald.

Dergelijke vuurwapens zijn uiteindelijk voor vernietiging bestemd. Ze kunnen alleen door de directeur van de Proefbank voor vuurwapens, waarheen de wapens moeten worden gezonden, omwille van hun bijzondere waarde aan een museum van publiek recht worden bezorgd. De politiedienst maakt bij de afstand van het wapen een model 10 op. Dat wordt onmiddellijk (in geval dat de verblijfplaats van de wapenbezitter samenvalt met de betrokken lokale politie) of binnen de 48 uur (in geval dat de bevoegde lokale politie een kopie van het model 10 ontvangen) online in het centraal wapenregister (CWR) ingevoerd.

In principe zou aldus een wapen met een nationaal identificatienummer die door middel van model 10 voor vernietiging (niet voor bewaring of voor inbeslagname) is geregistreerd niet meer op de vuurwapenmarkt kunnen opduiken. De vraag is of in de praktijk de controle op de vernietiging sluitend is.

Hoeveel vuurwapens zijn er sinds de nieuwe wapenwet opnieuw op de Belgische markt gekomen, terwijl het vuurwapen als vernietigd staat geregistreerd, respectievelijk volgens het jaar van de vaststelling en met naam van de betrokken politiezone?

Antwoord ontvangen op 26 juli 2013 :

Er mag geen verwarring bestaan tussen de registratie van de afstand van een wapen (het model 10) en die van de vernietiging ervan. Het is niet omdat een wapen door de politie wordt geregistreerd als afgestaan en ter vernietiging voorbestemd, dat het ook effectief vernietigd is. Alleen de Proefbank kan een wapen als vernietigd registreren in het CWR, ongeacht of ze het zelf heeft vernietigd, dan wel deze taak omwille van de grote hoeveelheid heeft uitbesteed aan de staalindustrie. Het is pas na deze laatste registratie dat men zeker is dat een wapen niet meer op de markt kan opduiken. 

Zoals gezegd worden alle wapens die vrijwillig zijn afgestaan vermeld op een model 10 én op een inventaris die met elke lading wapens door de griffies wordt meegegeven voor de Proefbank. Daar wordt de overeenstemming tussen de inventaris en de wapens geverifieerd. Eventuele fouten worden aan de griffie gesignaleerd. 

Er is geen enkel als vernietigd geregistreerd wapen terug op de markt gekomen, vermits dit per definitie niet kan. Wel zijn er wapens die ter vernietiging zijn afgestaan, die door de directeur van de Proefbank omwille van hun waarde zijn "gered" en aan publieke musea zijn geschonken. Van die wapens houdt de Proefbank zelf een lijst bij.