Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7789

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 17 januari 2013

aan de minister van Justitie

Wapens - Onbruikbaarheid door verkeerd gebruik - Aangiften - Model 10

vuurwapen
persoonlijk wapen
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

17/1/2013Verzending vraag
20/8/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7789 d.d. 17 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het wapenbezit in België wordt door het Centraal Wapenregister bijgehouden. Wijzigingen (verwerving, overdracht of verkoop, vondst, enzovoort) aan dit register worden ingevoerd op basis van modellen van formulieren. Een wapen kan evenwel door al dan niet verkeerd gebruik onbruikbaar worden, bijvoorbeeld door het barsten of het ontploffen van de kamer, al dan niet met lichamelijke kwetsuren.

Bij de vernietiging van het wapen is de eigenaar gehouden dit binnen de 15 dagen aan te geven bij de gouverneur van zijn verblijfplaats (artikel 13, tweede lid van het koninklijk besluit tot uitvoering van de Wapenwet).

Het model 10 wordt gebruikt voor de procedure van de vrijwillige afstand van vuurwapens voor vernietiging, evenals voor inbeslagname en voor het tijdelijk in bewaring geven. Mijn vraag betreft een wapen dat reeds werd vernietigd.

Vandaar mijn vragen:

1) Wordt model 10 ook gebruikt voor wapens die door (verkeerd) gebruik reeds "vernietigd" of onbruikbaar zijn?

2) Worden deze aangiften gecontroleerd? Worden de stukken of het onbruikbaar wapen doorgestuurd naar de Wapenproefbank? Wat met bijvoorbeeld recupereerbare wapenonderdelen (loop, lader, enzovoort)?

3) Zijn er in het Centraal Wapenregister en/of Provinciale Wapendiensten afzonderlijke statistische gegevens beschikbaar van wapens die onbruikbaar zijn geworden door het al dan niet verkeerd hanteren? Of worden deze onder een andere noemer geregistreerd, zoals bijvoorbeeld vrijwillige afstand of verlies?

4) Zo ja, hoeveel wapens zijn er de afgelopen jaren onbruikbaar geworden door het hanteren?

5) Worden deze gegevens gebruikt om bijvoorbeeld vuurwapens van de markt te halen wegens een (te) groot veiligheidsrisico voor de consument?

Antwoord ontvangen op 20 augustus 2013 :

1. Hoewel het er niet voor bedoeld is, maken modellen 10 soms melding van vernietigde wapens.

2. Er bestaat een speciale procedure voor de vervanging van kapotte onderdelen van een wapen. Als een wapen nog te herstellen valt, wordt deze meestal gevolgd en dan moeten de kapotte stukken naar de Proefbank worden gestuurd. De eigenaar kan een kapot wapen ook vrijwillig afstaan, waardoor het op model 10 komt en uiteindelijk door de Proefbank "wettelijk" zal worden vernietigd, of het aan een wapenhandelaar bezorgen, die niet verplicht is de kapotte onderdelen naar de Proefbank te sturen. Als de recupereerbare onderdelen niet vergunningsplichtig zijn, zijn ze vrij in de handel. Zijn ze dat wel, dan moeten ze geregistreerd blijven. Alleen de Proefbank kan wapens als vernietigd opgeven in het CWR.

3-4. Over dit onderwerp bestaan geen statistieken.

5. Er is geen veiligheidsprobleem bekend ter zake. Ik ga ervan uit dat wapenhandelaars de risico's kennen en weten dat ze hun burgerlijke aansprakelijkheid op het spel zetten als ze onbetrouwbare stukken verkopen.