Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7774

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 16 januari 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Energierekening van de overheid - Besparingen - Energiemanager - Nederlandse studie - Lichtplannen

energiebesparing
openbaar gebouw

Chronologie

16/1/2013Verzending vraag
18/12/2013Rappel
21/3/2014Rappel
25/3/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7773

Vraag nr. 5-7774 d.d. 16 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het goed afstellen van apparatuur, de energierekening eens kritisch tegen het licht houden en een energiemanager aanstellen, levert al snel 15 procent op in vijf jaar tijd. Overheden die het onderhoud en beheer van hun gebouwen uitbesteden, bereiken binnen 10 jaar met gemak een besparing van 30 procent. Dat blijkt uit cijfers en analyses van de Nederlandse studie "Energie Centrum Nederland (ECN) en Agentschap NL", het subsidiebureau van de overheid.

Met name in de kantorenmarkt is nog veel te halen, zo leren de cijfers van ECN. Een energiemanager die toeziet op een betere afstelling van bijvoorbeeld verwarming en airco zou al een slordige besparing van 15 procent kunnen opleveren. Eerder werd al bekend dat de overheden miljoenen kunnen besparen op hun verlichting door spaarlampen in te draaien en slimme lichtplannen op te stellen.

Sowieso kan de overheid veel besparen door al bij de inkoop van apparatuur te letten op het stroomgebruik. Duurzaam inkopen betekent ook kijken welke apparaten zuinig zijn. Dat scheelt al heel veel geld.

Het verduurzamen van overheidskantoren en andere nutsgebouwen is des te belangrijker omdat Europa voorschrijft dat er vanaf 2020 alleen nog energieneutrale kantoren worden gebouwd. Hierdoor zal de waarde van niet duurzame kantoren mager afsteken tegen moderne, geïsoleerde en goed ingerichte kantoren

In dit kader had ik dan ook volgende vragen:

1) Hoe reageert u op de Nederlandse studie en kan u uitvoerig toelichten of er ook bij de federale overheid nog veel "laaghangend fruit" is wat betreft de mogelijkheden om substantiële energie- en dus ook budgetbesparingen te doen?

2) Hoe reageert u op de concrete vaststelling dat het aanstellen van een energiemanager 15 procent aan energie kan besparen en dat het uitbesteden van het onderhoud en beheer een besparing van 30 procent oplevert? Overweegt u deze maatregelen te implementeren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kan u dit gedetailleerd toelichten qua timing alsook cijfermatig?

3) Kunt u aangeven waar u zelf de grootste besparingsmarge ziet? Hoe gaat u hierop inspelen?

4) Bent u bereid bijkomende maatregelen te nemen om tot een grotere energiebesparing voor overheidsgebouwen te komen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

5) Kan u gedetailleerd aangeven of en zo ja hoe u aan duurzaam inkopen doet? Kan u dit concreet en cijfermatig toelichten? Zo u niet aan duurzaam inkopen doet, waarom niet?

6) Heeft u bij de verschillende beleidscellen en de administraties reeds lichtplannen laten opstellen? Zo ja, waar en kan u het besparingspotentieel weergeven? Zo neen, gaat u dit doen?

Antwoord ontvangen op 25 maart 2014 :

De vraag van het geachte lid heeft mijn volle aandacht genoten.

De Algemene Directie Energie is niet bevoegd wat betreft het energymanagement van de federale gebouwen in het algemeen.

Het is een bevoegdheid van de Regie der Gebouwen, de Federale Overheidsdienst (FOD) Duurzame Ontwikkeling (EMAS-coördinator voor alle federale instellingen) en FEDESCO nv (het federale energiedienstenbedrijf).

De voogdij over deze drie instellingen wordt verzekerd door mijn collega de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling.

De Algemene Directie Energie, maakt deel uit van de FOD Economie, Kleine en Middelgrote Ondernemingen (K.M.O.), Middenstand en Energie, dewelke sinds 2008 geregistreerd is onder EMAS, een veeleisend milieukwaliteitslabel.

In deze context worden een regelmatige opvolging en een nauwkeurige analyse uitgevoerd van het energieverbruik voor de voornaamste gebouwen die de FOD bezet.

Er worden regelmatig acties inzake bewustmaking van energiebesparing uitgevoerd ten behoeve van de medewerkers. Technische verbeteringen worden ook uitgevoerd wanneer overeenstemming kan worden bereikt met de eigenaar van een gebouw dat door de FOD wordt betrokken, zowel indien die eigenaar een particuliere onderneming is of in het meest voorkomende geval de Regie der Gebouwen.

Een "relighting" werd aldus gerealiseerd met de hulp van FEDESCO in een gebouw dat wordt betrokken door de FOD Economie in Haren. De "relighting" van een ander belangrijk gebouw dat betrokken wordt door de FOD Economie, wordt momenteel besproken met zijn privé-eigenaar en FEDESCO.