Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7729

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 15 januari 2013

aan de eerste minister

Wet op de overheidsopdrachten - Gunningen aan ondernemingen van de sociale economie - Sociale clausule - Stand van zaken

sociale economie
sociale clausule
overheidscontract
officiële statistiek
overheidsopdrachten

Chronologie

15/1/2013Verzending vraag
12/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7729 d.d. 15 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Wet de Overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 bepaalt in artikel 22 dat aan opdrachtgevers de mogelijkheid geboden wordt om overheidsopdrachten te reserveren voor ondernemingen die zich situeren binnen de sociale economie.

Het is eveneens mogelijk bij een opdracht bestaande uit verschillende loten, een of meerdere loten voor te behouden aan de sociale economie. Op die manier kunnen samenwerkingen tussen reguliere en sociale economie worden gestimuleerd.

1) Hoeveel federale overheidsopdrachten werden er in totaal gegund in 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012? Voor welk totaalbedrag?

2) a. Hoeveel overheidsopdrachten werden er voor dezelfde periode gegund aan ondernemingen uit de sociale economie en voor welk bedrag?

b. Hoeveel van die opdrachten werden gegund op basis van de laagste inschrijving? Hoeveel van die opdrachten werden gegund op basis van de sociale clausule in de wet?

c. Welk soort overheidsopdrachten werden voornamelijk gegund aan ondernemingen uit de sociale economie (uit welke sector)? Kan u een sectoriële opsplitsing geven?

d. Hoeveel van de gunningen aan ondernemingen uit de sociale economie werden toegekend aan bedrijven met maatschappelijke zetel buiten België? Uit welke lidstaat zijn de ondernemingen afkomstig en uit welke sector?

e. Hoeveel aanvragen van ondernemingen uit de sociale economie, hebben hun gunning niet gehaald? Wat zijn de motivatiegronden daarvoor?

3) Werden er voor dezelfde periode en voor eenzelfde opdracht deels loten toegekend aan de reguliere sector en deels loten toegekend aan de sociale economie om de samenwerking tussen beide te stimuleren? Hoeveel opdrachten en uit welke sector?

4) In artikel 40 staat de wet toe dat bijzondere uitvoeringsvoorwaarden in het bestek worden opgenomen.

a. Werden er voor de gegunde overheidsopdrachten aan de reguliere economie uitvoeringsvoorwaarden opgelegd inzake de doelstelling "het bevorderen van het gelijke kansenbeleid inzake de arbeidsparticipatie van onvoldoende in het arbeidsproces geïntegreerde personen"? Graag cijfers voor 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012.

b. Hoe gebeurt de controle op dergelijke uitvoeringsvoorwaarden tijdens de uitvoering van de overheidsopdracht?

Antwoord ontvangen op 12 februari 2013 :

1. In het kader van de verplichting voor de lidstaten om de Europese Commissie ieder jaar statistische gegevens over de overheidsopdrachten te bezorgen, centraliseert de Federale Overheidsdienst Kanselarij van de eerste minister de gegevens die de Belgische aanbestedende overheden hem overmaken, met inbegrip van de gegevens verstrekt door de federale aanbestedende overheden.

Hoewel de ontvangen gegevens niet volledig zijn, kunnen de volgende cijfers worden meegedeeld:

2 tot 4a. België maakt in zijn statistieken geen onderscheid naargelang de toegang tot de opdracht al dan niet gereserveerd was voor ondernemingen uit de sociale economie, of naargelang de doelstelling “het bevorderen van het gelijkekansenbeleid inzake de arbeidsparticipatie van onvoldoende in het arbeidsproces geïntegreerde personen” al dan niet bereikt is. Bijgevolg vormen die criteria geen aparte rubriek in de statistieken die worden overgemaakt aan de Europese Commissie. De “statistische” gegevens laten dus niet toe de gevraagde gegevens te verstrekken.

4b. De verantwoordelijkheid voor de controle ligt bij iedere aanbestedende overheid. Deze controle zou, in voorkomend geval, eventueel kunnen worden uitgeoefend door een toezichthoudende overheid, maar moet in ieder geval worden uitgevoerd met inachtneming van de bestekken.