Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7696

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 11 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Illegale houtimport - Haven van Antwerpen - Controles - Stand van zaken

douanecontrole
houtproduct
tropisch hout
invoervergunning
zwarte handel
haveninstallatie

Chronologie

11/1/2013Verzending vraag
29/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7696 d.d. 11 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar schatting 15 tot 30 procent van het hout dat geïmporteerd wordt in de Europese Unie, zou illegaal verkregen zijn. Het hout is dan van een beschermde soort en/of is zonder vergunning gekapt. Hoewel Antwerpen wordt beschouwd als een belangrijke draaischijf bij de houtimport (jaarlijks zo'n 200.000 ton hout), werd er de voorbije vijf jaar naar verluidt geen enkele illegale lading in beslag genomen. In andere Europese havens zou dit wel regelmatig het geval zijn.

Dat dit zou betekenen dat Antwerpen niet te maken krijgt met illegale houtimport, is twijfelachtig. Een overheidsmedewerker stelt in De Standaard van 10 december 2012 dat hij "bij elke controle van ladingen illegaal hout kan vinden. Maar mijn oversten hebben dat liever niet. Want er is niemand die de zaken zou opvolgen". Een recente doctoraatsverhandeling beaamt dit en besluit hieruit dat de illegale houthandel geen prioriteit is voor de overheid.

1) Hoeveel gevallen van illegale houtimport kwamen de afgelopen drie jaar in ons land aan het licht (opgesplitst per jaar)?

2) Klopt het dat het traceren van illegaal hout geen prioriteit geniet vanwege de overheid? Is de minister van mening dat het opsporen ervan beter kan?

3) Welke inspanningen worden momenteel geleverd om illegaal hout op te sporen?

4) Hoeveel (douane)ambtenaren zijn in deze materie gespecialiseerd?

5) In hoeverre worden in deze materie opleidingen georganiseerd voor controlediensten?

Antwoord ontvangen op 29 maart 2013 :

  1. De Administratie van de douane en accijnzen beschikt niet over cijfers inzake illegale houtimport. De bevoegde autoriteit ter zake is de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dewelke beslist over het illegale karakter van een zending hout. De douane beschikt enkel over cijfers inzake douaneovertredingen bij de invoer.

  2. De Administratie van de douane en accijnzen heeft besprekingen aangevat met de Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu om, met betrekking tot de invoer van hout, gezamenlijke controleprocedures op te stellen en de prioriteiten te bepalen.

  3. Zoals hiervoor gesteld, is de Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, de ter zake bevoegde autoriteit. Momenteel wordt een samenwerkingsakkoord voorbereid tussen de genoemde FOD en de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen om te komen tot verfijnde en geoptimaliseerde controles, onder meer voor wat betreft de controles op de invoer van hout.

  4. De douane beschikt momenteel niet over een unieke, gespecialiseerde controle-eenheid om de invoer van illegaal hout op te sporen. De controles op de invoer van hout kaderen in de algemene controles die door de douane worden uitgevoerd.

  5. Naar aanleiding van de besprekingen met de Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, zal het thema inzake opleiding van douaneambtenaren in deze materie zeker aan bod komen.