Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7647

van Louis Ide (N-VA) d.d. 24 december 2012

aan de minister van Justitie

Geïnterneerden - Commissies tot bescherming van de maatschappij - Werkgroep Justitie en Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering - Vergaderingen - Resultaten

opname in psychiatrische kliniek
psychiatrische inrichting
sociale integratie
sociaal verweer
ziekteverzekering

Chronologie

24/12/2012Verzending vraag
16/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7647 d.d. 24 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag is een herhaling van schriftelijke vraag 5-4217 inzake geïnterneerden en instellingen voor geïnterneerden, maar heeft tot doel meer uitleg te verkrijgen.

1) Inzake de post van 32 miljoen euro waarin is voorzien in artikel 56 : het verheugt me dat deze post er nog steeds is, maar is er intussen al een duidelijk en transparant kostenoverzicht?

2) Wat is de stand van zaken inzake de gemengde werkgroep Justitie - Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv), die de integratie van gedetineerden en geïnterneerden in de verplichte ziekteverzekering moet onderzoeken? Hoe vaak is deze werkgroep reeds samengekomen? Wat zijn de resultaten?

Antwoord ontvangen op 16 mei 2013 :

  1. Inzake de regeling van de tenlasteneming van de kosten verbonden aan de plaatsing van geïnterneerden is tot op heden niets gewijzigd. Voor 2012 betaalde de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie bovenop de subsidie van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) (ten bedrage van 32 600 000 euro) een bedrag van 17 521 955 euro. In dat bedrag zitten evenwel ook de achterstallen voor 2007 tot en met 2011.

  2. Deze werkgroep kwam tot stand na een gezamenlijke intentieverklaring van de Directeur-generaal van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen bij de FOD Justitie en de leidend ambtenaar van de dienst geneeskundige verzorging van het RIZIV in september 2011. In de loop van 2012 kwam deze werkgroep vijf maal samen.

    Uit het overleg is gebleken dat het op zich mogelijk is om gedetineerden te integreren in de verplichte verzekering voor geneeskundige zorgen. Tijdens de verdere besprekingen in de werkgroep, bleek evenwel dat de daartoe vereiste wetswijzigingen (die enkel zouden slaan op de verzekerbaarheid) pas zinvol zijn als duidelijkheid is geschapen over de wijze waarop de zorg het best wordt georganiseerd opdat zij zoveel als mogelijk zou beantwoorden aan wat is voorzien in de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

    De werkgroep acht het in dat licht aangewezen om een wetenschappelijke studie te laten uitvoeren, die zou slaan op de werkelijke zorgbehoeften van de gedetineerden en geïnterneerden, de vormen van en het volume aan zorg dat zou moeten voorzien worden, de mogelijkheid om een forfaitair model van basiszorg te implementeren en de financiële haalbaarheid van het systeem.

    Ik zal in overleg met mij collega van Volksgezondheid de merites van de aanvraag beoordelen, onderzoeken of de vereiste financiële middelen voor die studie voorhanden zijn, en ten gepaste tijde een beslissing nemen.