Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7589

van Louis Ide (N-VA) d.d. 13 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Generische geneesmiddelen en antibiotica - Aandeel ten opzichte van alle geneesmiddelen - Stand van zaken

officiële statistiek
generiek geneesmiddel
antibioticum
geografische spreiding
ziekteverzekering

Chronologie

13/12/2012Verzending vraag
6/6/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7589 d.d. 13 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De afgelopen jaren stelde ik regelmatig vragen over generische geneesmiddelen en het aandeel daarvan ten opzichte van alle geneesmiddelen. Soms kreeg ik zowel de relatieve cijfers (het aandeel) als de absolute cijfers, soms niet. Bij sommige antwoorden werden de gevraagde cijfergegevens uitgedrukt in "Defined Daily Doses" (DDD) en bij andere volgens het aantal voorschriften.

Via deze vraag hoop ik voor al de (afzonderlijke) jaren 2004 tot en met 2012 antwoorden te krijgen. Graag telkens met koppeling tussen de soort voorschrijver en gewest.

1) "Goedkope" geneesmiddelen:

a) Wat was het aantal "dure" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

b) Wat was het aantal "goedkope" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

c) Wat was het aandeel van de "goedkope" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

d) Wat was het aantal van de "dure" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

e) Wat was het aantal "goedkope" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

f) Wat was het aandeel van de "goedkope" geneesmiddelen dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

2) "Goedkope antibiotica":

a) Wat was het aantal "dure" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

b) Wat was het aantal "goedkope" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

c) Wat was het aandeel van de "goedkope" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in Defined Daily Doses (DDD)? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

d) Wat was het aantal "dure" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

e) Wat was het aantal "goedkope" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

f) Wat was het aandeel van de "goedkope" antibiotica dat gedurende deze jaren werd voorgeschreven door respectievelijk huisartsen, tandartsen en artsen uitgedrukt in het aantal voorschriften? Enerzijds in heel België en anderzijds opgesplitst per gewest (Vlaanderen, Brussel en Wallonië)?

Antwoord ontvangen op 6 juni 2013 :

In de gegevens werden als goedkope geneesmiddelen beschouwd: de generische geneesmiddelen, de kopiegeneesmiddelen, de originele geneesmiddelen opgenomen in het referentieterugbetalingssysteem én met een prijs gelijk aan de vergoedingsbasis en de geneesmiddelen voorgeschreven onder hun algemene benaming.

De Farmanetgegevens voor het afleveringsjaar 2012 zijn op dit moment nog niet volledig. Daarom is de berekening voor 2012 enkel gebaseerd op de Farmanetgegevens van de eerste acht maanden van 2012.

Het aandeel goedkope geneesmiddelen in het aantal afgeleverde farmaceutische specialiteiten (in Defined Daily Dose – DDD gemeten) verdrievoudigde in de periode 2004 - augustus 2012 van 17,2 % in 2004 tot 52,4 % in de eerste acht maanden van 2012. In het bijzonder steeg het aandeel goedkope antibiotica in dezelfde periode van 38,4 % tot 84,7 %.

Tabel 1 geeft, per gewest en per categorie van voorschrijver, het aantal en aandeel in verbruik (uitgedrukt in aantal voorschriften) weer van de “goedkope geneesmiddelen” alsook het aantal van de “dure geneesmiddelen”, voor de periode 2004 – augustus 2012, zoals ze in Farmanet voorkomen (specialiteiten afgeleverd in apotheken opengesteld voor het publiek en terugbetaald door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Tabel 2 geeft, per gewest en per categorie van voorschrijver, het aantal en aandeel in verbruik (uitgedrukt in DDD) weer van de “goedkope geneesmiddelen” alsook het aantal van de “dure geneesmiddelen”, voor de periode 2004 – augustus 2012, zoals men ze in Farmanet terugvindt (specialiteiten afgeleverd in apotheken opengesteld voor het publiek en terugbetaald door het RIZIV).

Tabel 3 geeft, per gewest en per categorie van voorschrijver, het aandeel in verbruik (uitgedrukt in aantal voorschriften) weer van de “goedkope geneesmiddelen” alsook het aantal van de “dure geneesmiddelen”, voor de periode 2004 – augustus 2012, sectie antibiotica, zoals men ze in Farmanet terugvindt (specialiteiten afgeleverd in apotheken opengesteld voor het publiek en terugbetaald door het RIZIV).

Tabel 4 geeft, per gewest en per categorie van voorschrijver, het aantal en aandeel in verbruik (uitgedrukt in DDD) weer van de “goedkope geneesmiddelen” alsook het aantal van de “dure geneesmiddelen”, voor de periode 2004 – augustus 2012, sectie antibiotica, zoals men ze in Farmanet terugvindt (specialiteiten afgeleverd in apotheken opengesteld voor het publiek en terugbetaald door het RIZIV).

 "De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld.  Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat."