Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7540

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 13 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Het investeren in kernwapens door Belgische financiële instellingen in eigendom of met omvangrijke aandelen van de Staat

kernwapen
kredietinstelling

Chronologie

13/12/2012Verzending vraag
29/1/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2729

Vraag nr. 5-7540 d.d. 13 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een onderzoek in opdracht van de internationale anti-kernwapencampagne ICAN bracht de aandeelhouders van 19 grote kernwapenproducenten in kaart. Dat leverde een lijst op van ruim 300 banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen met een aandeel van minimaal 0,5% in producenten van kernwapens.

Daaruit blijk dat ook Belgische financiële instellingen in kernwapens investeren. Volgens het rapport had de private bank Brown Shipley, onderdeel van KBC Group, een aandeel van 3,32% in de Redhall Group op het moment van het onderzoek (sindsdien is haar aandeel tot 0,89% gedaald).

Ook Dexia leende op het moment van het onderzoek naar schatting 70 miljoen euro aan het Italiaanse Finmeccanica, waarvan de laatste schijf in juli 2011. Finmeccanica, in 2010 nummer acht in de top tien van grootste wapenbedrijven, bezit een kwart van de aandelen in MBDA, een joint venture die nucleaire raketten produceert voor de Franse luchtmacht.

Dexia werd ondertussen overgenomen door de Belgische staat en draagt nu de naam Belfius. In KBC houdt de federale overheid nog steeds een participatie.

Kent de minister dit onderzoek? Hoe beoordeelt hij de investeringspolitiek van Belfius? Is de minister het met mij eens dat een dergelijk investeringsbeleid met gemeenschapsmiddelen niet valt te rechtvaardigen? Zal de minister de overheidsbestuurders bij Belfius op deze grote problemen wijzen en hen opdracht geven om de nodige tegenmaatregelen te nemen? Hoe waarborgt de minister dat Belfius in de toekomst nog zulke investering niet meer zal doen?

Zal de Belgische Staat als aandeelhouder aan KBC laten weten dat ze niet opgezet is met de investeringspolitiek? Op welke wijze volgt de Belgische overheid als aandeelhouder de activiteiten van KBC op? Wordt het aspect ethisch bankieren daarbij voldoende beklemtoond en toegepast?

Antwoord ontvangen op 29 januari 2013 :

Dexia Bank België (nu Belfius) bevestigt dat zij geen lening gaf aan Finmeccanica. Sinds 2009 hebben noch Dexia Credit Local, noch Crediop (filiaal van Dexia Credit Local) een lening toegestaan aan Finmeccanica. 

Belfius Bank heeft sinds geruime tijd een eigen wapenbeleid aangenomen, dat steeds strenger was dan dat van haar groep. Dit wordt onder meer verklaard door de strenge Belgische regelgeving en door het feit dat de bank bij de toepassing van haar beleid defensieve wapens aan dezelfde beperkingen onderwerpt als wapens voor offensieve doeleinden. Dit betekent dat er geen projectfinanciering toegelaten is wanneer er een verband is met (zowel defensieve als offensieve) wapens en dat ondernemingen die in wapenhandel zouden tussenkomen van de bank enkel kredieten kunnen bekomen indien niet meer dan 50 % van hun omzet in de wapensector wordt gerealiseerd. Belfius  Bank heeft over deze policy steeds open en transparant gecommuniceerd. 

Het onderzoek waarvan sprake in de vraag verwijst naar Brown Shipley, een Britse dochteronderneming van KBL European Private Bankers (KBL epb). KBL epb is een Luxemburgse financiële instelling, dewelke in diverse Europese landen actief is op het domein van private banking. KBL epb behoorde vroeger inderdaad tot KBC Group, maar werd inmiddels verkocht aan Precision Capital SA uit Quatar (deze verkoop is een uitvloeisel van de afspraken die KBC in 2009 in het kader van zijn herstructureringsplan met de Europese Commissie heeft gemaakt). Deze verkoopovereenkomst tussen KBC en Precision Capital SA werd op 10 oktober 2011 ondertekend en definitief afgerond op 31 juli 2012. 

KBC bevestigt dat zij niet investeren in kernwapens. Ter volledigheid moet benadrukt worden dat de Belgische staat geen aandeelhouder is van KBC. 

Als minister van Financiën en minister van Duurzame Ontwikkeling hecht ik veel belang aan Corporate Social Governance. Ethisch bankieren maakt hiervan integraal deel uit en is dan ook een constant aandachtspunt bij al mijn contacten met de bancaire sector.