Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7518

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 10 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Integriteitsbeleid en anticorruptiebeleid - Ranglijst Transparency International - Administratie

corruptie
fraude
minister
politieke moraal

Chronologie

10/12/2012Verzending vraag
5/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7518 d.d. 10 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze week vernamen we dat België dit jaar op de zestiende plaats staat op de wereldwijde ranglijst van de niet-gouvernementele organisatie (NGO) Transparency International, die de perceptie van corruptie weergeeft. De organisatie geeft onder meer aan dat het integriteitsbeleid en de strijd tegen belangenvermenging in ons land geen prioriteit is. Zo bestaat er geen ethische code voor de ministers en de staatssecretarissen. Ook het parlement schiet tekort. Hier moeten we zelf aan werken. Ook is er een gebrekkig integriteitsbeleid binnen de administratie. Dit verontrust me. We zetten als regering en parlement zwaar in op de bestrijding van de fraude, dus moeten we zelf samen met de administratie die onder meer instaat voor de fraudebestrijding "above all suspicion” zijn. Op preventief vlak bestaat er een Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie. Tot op heden heeft het Bureau enkel werk verricht rond het theoretisch kader, maar nu wordt het tijd om concrete invulling te geven aan een effectief anti-corruptiebeleid en een volwaardig integriteitsbeleid met bijpassend charter.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de minister:

1) Hoe reageert u op het score van België, vooral de punten van kritiek, waaronder het gebrek aan een ethische code voor onze ministers en staatssecretarissen, alsook het ontbreken van een integriteitsplan voor alle geledingen van de administratie?

2) Kan u gedetailleerd oplijsten welke initiatieven onze regering zal ontplooien rond integriteit en corruptiebestrijding, zowel naar inhoud, organisatie als budgetten? Tegen wanneer verwacht u concrete resultaten? Komt er een concreet integriteitscharter en een ethische code, zo ja, voor wie? Kunt u een verduidelijking geven naar inhoud en timing ?

Antwoord ontvangen op 5 februari 2013 :

Vraag 1 en 2 :  

Het Bureau voor Ambtelijke Ethiek en Deontologie heeft als opdracht de integriteit te bevorderen binnen het federaal administratief openbaar ambt. Het Bureau staat bijgevolg in voor de ontwikkeling van het federaal integriteitsbeleid. Mijn collega,  minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging, Olivier Chastel, zal hierover meer uitleg kunnen verstrekken en is bijgevolg het best geplaatst een antwoord te geven op uw beiden vragen.

De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken is sinds 2006 in bezit van een deontologisch code die van toepassing is op alle leden van de FOD Binnenlandse Zaken, ongeacht hun statutaire toestand, hun graad, rang of functie. Deze code wordt toegelicht naar alle personeelsleden toe.

Eén aspect van het integriteitbeleidvan de FOD Binnenlandse Zaken vertaalt zich in de objectieven van de Interne Auditdienst van het departement, met name in de  uitdrukkelijke aanwezigheid van de auditdoelstelling "hoe worden de integriteitrisico's binnen de FOD beheerd?".