Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7428

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Werknemers in de banksector - Verloning - Overwaardering - Onderzoek in Nederland - Loonmatiging in België

kredietinstelling
beroep in het bankwezen
salarisvermindering
bank

Chronologie

27/11/2012Verzending vraag
18/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7428 d.d. 27 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs publiceerde de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen een interessant onderzoek over het "Het Financiële Overgewicht van Nederland". Volgens dat rapport worden de werknemers in de banksector in Nederland 15 % overbetaald in vergelijking met vergelijkbare functies buiten de banksector. Volgens het rapport geven de Nederlandse banken meer dan 2 miljard euro teveel uit aan hun personeel. Geld dat nodig is om de kapitaalbuffers te versterken, zodat banken hun primaire taak, het verlenen van krediet voor zinvolle ondernemingen van huishoudens en bedrijven, kunnen blijven vervullen. Onlangs berichtten de media dat een kwart van de KMO's in België grote moeite heeft om kredieten bij banken te krijgen of te behouden. Ook hier lijkt een probleem te groeien… of reeds te bestaan.

Hierover de volgende vragen:

1) Is de geachte minister op de hoogte van dit onderzoek in Nederland? Hoe beoordeelt hij dit onderzoek? In welke mate doet deze situatie zich ook voor in België? Is hij van mening dat de lonen in de Belgische banksector overgewaardeerd zijn? Is hij het ermee eens dat dit een goede werking van de primaire taak, namelijk het verlenen van kredieten, bemoeilijkt?

2) De bankensector vraagt regelmatig uitstel of verzachting van nieuwe regelgeving met het argument dat de opstapeling van regelingen de kredietverlening onder druk zet. Is de geachte minister het ermee eens dat men op dit vlak niet kan toegeven zolang de banken geen eigen maatregelen nemen om hun overwicht aan te pakken?

3) Wat heeft hij al ondernomen om een grotere loonmatiging te bewerkstelligen bij de banken? Heeft de hij hieromtrent al overleg gehad met Febelfin? Met welk resultaat?

Antwoord ontvangen op 18 februari 2013 :

1.  Ik heb kennis genomen van het rapport in kwestie via de publicatie ervan door het « Centre for Research on Multinational Corporations », een onafhankelijke onderzoeks- en netwerkorganisatie zonder winstoogmerk dat zich focust op duurzame ontwikkeling.

Het desbetreffende onderzoek richt zich specifiek op de Nederlandse situatie. Ik ben me niet bewust van een gelijkaardige studie voor de Belgische financiële sector die de karakteristieken van ons land, in het bijzonder op het vlak van lonen en de arbeidsmarkt, maar ook van de structuren van onze financiële sector in rekening zou brengen. Het is dan ook moeilijk om algemene uitspraken te doen op basis van dit Nederlands document.  

2.  Ik wacht niet op een externe analyse, noch op eigen initiatieven van de financiële sector om acties te ondernemen. Meerdere wetsontwerpen, die allen een grotere verantwoordelijkheid van de sector en een betere bescherming van deposanten voorstaan, zullen aldus weldra ter goedkeuring aan het Parlement worden voorgelegd. Dit gezegd zijnde is het welbekend dat de Belgische financiële sector ten gevolge van de diepgaande transformatie momenteel kampt met een zeer zwakke rentabiliteit, hetgeen regelmatig wordt bevestigd door het Internationaal Muntfonds (IMF). 

3.  Tijdens het laatste begrotingsconclaaf heb ik me geëngageerd om een wetsvoorstel voor te stellen inzake de renumeratiepolitiek in de financiële sector teneinde deze meer te linken aan lange termijn doelstellingen die de stabilisatie van de sector ten goede zullen komen.