Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7414

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 november 2012

aan de minister van Justitie

Jaarverslag Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding - Politiediensten - Tolken - Betrouwbaarheid - Doorlichting - Controle - Nationale lijst

Unia
verslag over de werkzaamheden
beroep in het informatiewezen
tolken
officiële statistiek
politie
gemeentepolitie
Myria

Chronologie

27/11/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
13/12/2013Herkwalificatie
28/1/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7413
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4526

Vraag nr. 5-7414 d.d. 27 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het jaarrapport over mensenhandel van 2011 stelt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) regelmatig problemen vast op het vlak van de betrouwbaarheid van tolken. Tolken vervullen een belangrijke rol in vele gerechtelijke en politionele onderzoeken. Vanuit hun positie kunnen ze gemakkelijk onderzoeken manipuleren. Het is dus van groot belang te kunnen waarborgen dat ze op een onafhankelijke en integere manier werken.

Het CGKR stelt hierbij problemen vast. Tolken worden vóór hun eedaflegging bijvoorbeeld te weinig doorgelicht. Voor vele andere soortgelijke vertrouwelijke functies bij de overheid en in de private sector moet er een veiligheidsattest worden uitgereikt. Het duurt ook veel te lang om tolken van de tolkenlijst te schrappen wanneer dubieus gedrag wordt vastgesteld of vermoed. Tenslotte klaagt het centrum aan dat er geen nationale lijst bestaat van beschikbare en betrouwbare tolken; een en ander wordt vooralsnog op arrondissementeel niveau georganiseerd.

Hierover de volgende vragen:

1) Welke controle en doorlichting bestaat er voor tolken, zowel bij hun erkenning als later gedurende hun werkzaamheden? Gaat de geachte minister akkoord met het CGKR dat tolken te weinig doorgelicht worden vóór hun eedaflegging en opname op de tolkenlijst? Zal ze iets ondernemen om dit euvel te verhelpen?

2) Hoeveel tolken staan momenteel op de tolkenlijsten? Gebruiken de politie- en de gerechtelijke diensten dezelfde tolkenlijsten?

3) Hoeveel tolken werden in de periode 2006-2012 jaarlijks geschrapt en om welke redenen?

4) Hoeveel tolken werden er in de periode 2006-2012 berispt en/of aangeklaagd vanwege opzettelijke onregelmatigheden/manipulatie in hun werk?

5) Hoe verklaart de geachte minister dat tolken waarvan men vermoedt dat ze dubieus zijn, nog jarenlang op de tolkenlijst figureren? Bestaan er dan tekorten? Plant ze een initiatief om dat aan te pakken?

6) Wat vindt ze van het voorstel van het CGKR om een nationale lijst van beschikbare en betrouwbare tolken op te stellen? Plant ze hieromtrent een initiatief?

Antwoord ontvangen op 28 januari 2014 :

Er bestaat momenteel geen officiële nationale lijst van erkende tolken. Per rechtbank en hof worden er lijsten opgesteld en bijgehouden van tolken waarop beroep kan worden gedaan. De procedure om opgenomen te worden op deze lijsten is verschillend per arrondissement hoewel een algemene vereiste onder andere het voorleggen van een relevant diploma is.

Het is dan ook niet mogelijk om een overzicht te geven van het aantal tolken dat op de verschillende lijsten voorkomt noch een overzicht te geven van het aantal tolken dat werd geschrapt / berispt. Het behoort tot de bevoegdheid van de vorderende magistraat om toe te zien op de kwaliteit van de geleverde prestatie. Indien deze onvoldoende is, kan deze overgaan tot schrapping of berisping van de tolk, eventueel met betwisting van de opgestelde kostenstaten.

Indien er onvoldoende bewijzen van dubieuze praktijken aanwezig zijn is het moeilijk tolken te schrappen van de lijsten. Maar een tekort aan tolken van een welbepaalde taal kan nooit een rechtvaardiging vormen om beroep te blijven doen op een dubieuze tolk.

Momenteel zijn er binnen de Kamercommissie Justitie besprekingen met het oog op het invoeren van een register van gerechtelijke prestatieverleners, waaronder de gerechtstolken- en vertalers. De opname in dit register zou verbonden zijn aan een erkenning aan de hand van enkele criteria die een voldoende kwaliteit moeten garanderen. De besprekingen hieromtrent zijn nog lopende.