Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7404

van Louis Ide (N-VA) d.d. 27 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Ziekenfondsen - Controle op terugbetaling van geneesmiddelen - Attesten - "Bf-oorlog" - Gevolgen voor artsen en patiënten

geneesmiddel
ziekteverzekering

Chronologie

27/11/2012Verzending vraag
19/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7404 d.d. 27 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de Artsenkrant van 7 en 25 september, werd de "Bf-oorlog" van de ziekenfondsen aangeklaagd. Ziekenfondsen drijven de controle op de terugbetaling van bepaalde medicijnen op met negatieve gevolgen voor patiënt, arts en apotheker. Artsen krijgen te maken met een extra administratieve rompslomp: systematische opvraging van het formulier B, dat de specialist bij het begin van de behandeling moet invullen, tegengestelde informatie van de adviserend geneesheer aan patiënt en arts, onnodige onderzoeken, enzovoorts. Ook apothekers krijgen te maken met extra administratieve overlast en daarbovenop voelen ze zich vaak moreel verplicht om de nodige geneesmiddelen van de patiënten te "pre-financieren", in afwachting van het juiste attest. Dat zorgt vaak voor een financiële aderlating voor de zorgverleners, zeker wanneer de terugbetaling maar niet in orde geraakt. Patiënten ten slotte verkeren gedurende lange tijd in onzekerheid over terugbetaling van hun geneesmiddel, met als gevolg dat de patiënt zijn medicatie zelf moet betalen of er zelfs volledig mee stopt, met alle gevolgen van dien. In enkele gevallen worden patiënten die niet akkoord gaan met onnodige onderzoeken, naar de arbeidsrechtbank verwezen.

Bovendien zorgt de administratieve rompslomp ervoor dat artsen ontmoedigd raken en hun kwalitatieve geneeskunde niet meer kunnen aanbieden.

Dat alles omdat de ziekenfondsen hun premie van 20 miljoen niet zouden mislopen. Dat bedrag kan namelijk worden ingehouden op de administratiekosten, als er niet genoeg wordt bespaard.

1) Is de geachte minister op de hoogte van het probleem en van de gevolgen die de "Bf-oorlog" voor arts en patiënt?

2) Vindt ze het normaal dat patiënten die zich terecht verweren, naar de arbeidsrechtbank worden verwezen?

3) Kan ze me zeggen hoeveel controles werden uitgevoerd sinds de nieuwe voorstellen tot besparing in de gezondheidszorg werden uitgevoerd?

4) Hoelang duurt de gemiddelde doorlooptijd voor een patiënt die Bf-geneesmiddelen aanvraagt?

Antwoord ontvangen op 19 februari 2013 :

1.     Ik ben op de hoogte van de moeilijkheden die zich op het terrein voordoen in het kader van de verhoogde controle op de aanvragen voor “Bf”-geneesmiddelen door de verzekeringsinstellingen. 

2.     De betwistingen tussen de sociaal verzekerde en de adviserend geneesheer vallen onder de bevoegdheid van de arbeidsrechtbanken. 

3.     Uit de gegevens die de verzekeringsinstellingen aan het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) hebben doorgestuurd, kan nog niet worden afgeleid hoeveel geneesmiddelenaanvragen, waarvoor een voorafgaande machtiging van de adviserend geneesheer nodig is, sedert de invoering van de verhoogde controle in mei 2012 werden gecontroleerd. 

4.     Volgens een, door de verzekeringsinstellingen, uitgevoerde analyse bedroeg de gemiddelde termijn tussen de ontvangst van de aanvraag en de aflevering van de machtiging voor deze geneesmiddelen 4 werkdagen in 2011 en 11 werkdagen in 2012.