Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7344

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 22 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Buurtinformatienetwerken - Lokale politie - Burgers - Stand van zaken - Campagnes - Evaluatie - Wetenschappelijk onderzoek "Burgerparticipatie"

gemeentepolitie
bewustmaking van de burgers
openbare veiligheid

Chronologie

22/11/2012Verzending vraag
24/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7344 d.d. 22 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Graag wens ik bijkomende informatie te bekomen over de buurtinformatienetwerken (BIN), de samenwerkingsverbanden tussen burgers en lokale politie.

Zoals u weet heeft een buurtinformatienetwerk de volgende doelstellingen :

- bijdragen tot het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoelen;

- bevorderen van de sociale controle;

- verspreiden van de preventiegedachte.

Om dit te bereiken wisselen de aangesloten BIN-leden en de politie informatie uit volgens een procedure die op voorhand is afgesproken. Bovendien worden door de politie ook preventietips verspreid.

Mijn vragen aan de geachte minister zijn dan ook de volgende :

1) Kan zij het aantal buurtinformatienetwerken meedelen, zo mogelijk opgesplitst tussen het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ?

2) Kan zij de evolutie op jaarbasis toelichten van het aantal buurtinformatienetwerken, de vooruitgang, eventuele achteruitgang of stagnatie ?

3) Welke campagnes worden gevoerd om de buurtinformatienetwerken beter bekend te maken ? Werden hierover circulaires uitgeschreven voor de politiezones ? Worden de lokale besturen aangezet om eventueel BIN's te promoten, op te starten, bekend te maken ?

4) Wordt het systeem van BIN positief geëvalueerd door Binnenlandse Zaken en door de lokale politiezones ? Heeft de geachte minister reeds een bevraging gedaan van de politiezones ? Kan uit de cijfergegevens worden afgeleid dat een buurtinformatienetwerk in een gemeente of politiezone een vermindering van de inbraken of criminaliteit meebrengt ?

5) Graag toelichting van het wetenschappelijk onderzoek "Burgerparticipatie" dat in opdracht van uw diensten werd uitgevoerd en waarbij één Vlaamse en één Waals BIN bevraagd werden.

Antwoord ontvangen op 24 januari 2013 :

1.     Op dit ogenblik telt ons land zo’n 520 Buurtinformatienetwerken: 29 in Wallonië, 1 in Brussel en de overige 490 in Vlaanderen.

2.     Cijfergegevens van de evolutie in het aantal BIN’s van eind 2006 tot op heden:

-       2006: 359

-       2007: 382

-       2008: 403

-       2009: 436

-       2010: 449

-       2011: 491

-       2012: 520

Men kan spreken van een duidelijke toename van het aantal buurtinformatienetwerken in de loop der jaren. Sinds de omzendbrief van 2010 is de stijging nog duidelijker merkbaar dan voordien. Enkel in Wallonië en Brussel is deze stijging zeer beperkt.

3.     Er zijn in het verleden al diverse campagnes gevoerd om de buurtinformatienetwerken te promoten. De meest succesvolle manier om ze beter bekend te maken blijft echter het olievlekeffect. Burgers en politiemensen die zien dat een BIN het veiligheidsgevoel verhoogt in hun naburige gemeente of zone en zelf het initiatief nemen om er een op te richten. Daarnaast promoten mijn diensten de buurtinformatienetwerken permanent via zelfstandigenorganisaties, door netwerking tijdens deelnames aan veiligheidsconferenties, door het geven van presentaties aan geïnteresseerden en via de lokale veiligheidsadviseurs.

4.     Actueel is er nog geen globale evaluatie van de BIN’s in uitvoering. Zoals u aanhaalt, beoogt een BIN niet enkel het voorkomen van inbraken, maar ook een verhoging van het algemeen veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte. Ook deze elementen moeten dus worden meegenomen in een evaluatie van de buurtinformatienetwerken.

5.     Het onderzoek betreffende de Burgerparticipatie, dat dateert van 2007, had als doel om te analyseren welke vormen van actieve participatie hun nut bewezen hebben op het vlak van de informatie-uitwisseling, de opsporing en de voorkoming van veiligheidsproblemen.  Het is in die context dat de onderzoekers de BIN’s van Lochristi en Eigenbrakel hebben bestudeerd. De twee BIN-projecten werden positief bevonden door de onderzoekers. Wij hebben de aanbevelingen van de onderzoekers gebruikt in onze informatiecampagnes betreffende de buurtinformatienetwerken.