Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7183

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 oktober 2012

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Koninklijk Conservatorium van Brussel - Renovatie - Stand van zaken

muziek
Regie der Gebouwen
artistieke vorming

Chronologie

23/10/2012Verzending vraag
15/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7183 d.d. 23 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De renovatie van het Koninklijk Conservatorium van Brussel sleept al jaren aan. De hoge nood aan een grondige renovatie staat buiten kijf, maar die blijft uit door een typisch Belgische patstelling. Het gebouw is eigendom van de federale regering, met name van de Regie der Gebouwen, maar omdat de twee gemeenschappen er gebruik van maken, weigert de Regie om het gebouw te renoveren.

De vzw Conservatorium, een vereniging die is opgericht door mensen die het conservatorium welgezind zijn, forceerde enkele jaren geleden een doorbraak in het dossier. Men zou het gebouw onderbrengen in een naamloze vennootschap (nv) van publiek recht met sociaal oogmerk, naar het voorbeeld van het succesvolle BOZAR. Die nv zal instaan voor een renovatie van het gebouw en voor de exploitatie. Hierover zou een akkoord zijn bereikt tussen alle betrokken partners, waaronder dus ook de federale overheid.

Via een publiek-private samenwerking (PPS) hoopt de vzw genoeg geld bijeen te krijgen voor de renovatie. Zo had men bij Beliris al een toezegging gekregen voor 4 miljoen euro.

De deal was rond, maar na de val van de toenmalige regering Leterme II blokkeerde het dossier weer helemaal. Het dossier paste immers niet onder lopende zaken. Met de nieuwe regering, die bijna een jaar in het zadel zit, lijkt het de hoogste tijd voor een stand van zaken.

1) Beaamt de staatssecretaris dat de Regie der Gebouwen eigenaar is van het gebouw? Moet zij haar verplichtingen als eigenaar dan niet nakomen? Betalen de gemeenschappen huur voor het gebruik van het gebouw?

2) Kan hij mij een concrete stand van zaken geven over dit dossier? Bestaat er een akkoord tussen de verschillende overheden? Zo ja, wat houdt dit akkoord juist in? Wie is er verantwoordelijk voor wat en hoe wordt het kostenplaatje verdeeld? Zo neen, welke knelpunten verhinderen de afhandeling van dit dossier? Wat zal de staatssecretaris verder ondernemen om tot een vlotte afhandeling van dit dossier te komen?

3) Veroorzaakt de wachttijd voor een grondige renovatie de kostprijs van de werken? In welke mate veroorzaaken dit voortdurende getwijfel en deze onaanvaardbare nalatigheid weerom extra kosten?

4) Wanneer zullen de werken worden aangevat opdat het Conservatorium eindelijk in zijn oude glorie wordt hersteld?

Antwoord ontvangen op 15 maart 2013 :

1. Het Koninklijk Muziekconservatorium is momenteel eigendom van de Belgische Staat en wordt beheerd door de Regie der Gebouwen. De Regie der Gebouwen heeft bij koninklijk besluit in 2002 het beheer van de site toegewezen gekregen in afwachting van een definitieve regeling over het toekomstig eigendomsstatuut. Het valt niet te ontkennen dat het gebouw in slechte staat is en niet aangepast is aan de hedendaagse noden van een modern Muziekconservatorium. De Regie heeft echter sinds ze instaat voor het beheer van het gebouw reeds ruim 1 000 000 euro uitgegeven aan asbestsaneringswerken, instandhoudings- en veiligheidswerken aan de daken en goten, liften en elektrische hoogspannings- en laagspanningsinstallaties. De ingrepen van de Regie zijn strikt beperkt tot tussenkomsten die verband houden met de veiligheid van dit gebouw.

De gemeenschappen, die het gebouw gebruiken en geen huur betalen voor dit gebruik, vallen niet onder de opdracht van de Regie der Gebouwen en daarom mag de Regie haar investeringskredieten niet gebruiken voor renovatiewerken.  

2. Om zoveel mogelijk bij te dragen tot het noodzakelijke beraad over de renovatie van het gebouw heeft de Regie in 2012 een opdracht uitgeschreven voor de volledige opmeting en de analyse van de bouwfysische toestand van de gebouwen. De informatie uit deze voorstudie is noodzakelijk om op een later tijdstip een grotere restauratie te kunnen aanvatten. De financiering van deze voorstudie wordt gedragen door Beliris en  de Regie der Gebouwen. Deze erelonen konden vorig jaar niet worden vastgelegd in het kader van de budgettaire behoedzaamheid. De Regie der Gebouwen voorziet de vastlegging ervan begin 2013 zodra Beliris heeft ingestemd met de vastlegging van de eigen kredieten waarover Beliris beschikt.

Zoals u stelt heeft Beliris een bedrag gereserveerd voor het Conservatorium. Dit bedrag is voorzien voor de financiering van vermelde opmeting en de plaatsbeschrijving, maar ook voor de opmaak van een Masterplan en voor eventuele dringende instandhoudingswerken op de site. Wat betreft de te volgen procedure voor de voortzetting van deze tweede fase van het dossier bestaat er momenteel een protocol tussen de Regie der Gebouwen en Beliris voor wat betreft deze opmeting en de bouwfysische analyse. Hierin worden de verantwoordelijkheden en de financiële verdeelsleutel bepaald. Voor het resterende bedrag moet een aanhangsel bij het bestaande protocol worden voorzien.

Wat betreft het akkoord tussen de verschillende overheden, dit akkoord bestaat nog niet.

Vooraleer contact op te nemen met de verschillende gemeenschappenen en andere tussenkomende partijen, wil ik eerst het dossier afwerken, onder andere wat betreft de budgettaire vraagstukken. Weldra zal ik een dossier over dit onderwerp voorleggen aan de federale regering vooraleer het voor te leggen aan de andere betrokken partijen. 

3. De raming voor de totale renovatie van de site, inclusief de studiekosten, werd opgemaakt in 2007 en bedraagt ongeveer 50 000 000 euro excl. BTW. Dit bedrag moet het onderwerp uitmaken van een prijsherziening en van een aanpassing aan de huidige behoeften. Het uitblijven van een beslissing heeft in principe geen invloed op de kostprijs van de renovatie, uitgezonderd de vermelde prijsherziening. De Regie der Gebouwen blijft overigens de kleine onderhoudswerken verzekeren. 

4. De restauratie kan aangevat worden als er effectief concrete plannen en uitvoeringsdossiers opgemaakt zijn, als de werken aanbesteed zijn en dit op voorwaarde dat de verantwoordelijke partijen voor de financiering van deze werken zijn vastgelegd. Daarover moet nog een beslissing worden genomen. De gemeenschappen hebben begin december hun wil tot vooruitgang medegedeeld. Dit verheugt mij en ik zal er zo snel mogelijk gevolg aan geven.