Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7158

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 10 oktober 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Controle op wapens - Kosten - Wapendiensten van de gouverneurs - Centraal wapenregister - Lokale politie

vuurwapen
persoonlijk wapen
provincie
gemeentepolitie
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

10/10/2012Verzending vraag
31/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7158 d.d. 10 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de afweging en het zoeken naar een evenwicht tussen de persoonlijke vrijheid van het gebruik van wapens, enerzijds, en het verbod op het gebruik van wapens uit veiligheidsoverwegingen, anderzijds, wordt in dit maatschappelijk debat vaak verwezen naar een extern argument, namelijk de economische winst uit de binnenlandse productie en handel van wapens en munitie in de vorm van werkgelegenheid en de economische toegevoegde waarde in de productie en de handel.

Om de baten en lasten te objectiveren, zou ik graag een overzicht willen van de directe kosten voor de overheid om deze economische activiteit te controleren.

Met betrekking tot de Wapendiensten van de gouverneurs:

1) Wat zijn de personeelskosten van de Wapendiensten van de gouverneurs per jaar, voor de afgelopen jaren (loonkost, overhead, opleiding, eventueel huisvesting, …)?

2) Wat zijn het aantal VTE's per jaar, voor de afgelopen jaren?

3) Wat zijn de werkingskosten van de Wapendiensten van de gouverneurs per jaar, voor de afgelopen jaren?

4) Wat zijn de investeringskosten van de Wapendiensten van de gouverneurs per jaar, voor de afgelopen jaren?

Met betrekking tot het Centraal Wapenregister:

5) Hoeveel bedragen de personeelskosten van het Centraal Wapenregister per jaar, voor de afgelopen jaren (loonkost, overhead, opleiding, eventueel huisvesting, …)?

6) Wat zijn het aantal voltijds equivalenten (VTE's) per jaar, voor de afgelopen jaren?

7) Hoeveel bedragen de werkingskosten van het Centraal Wapenregister per jaar, voor de afgelopen jaren?

8) Hoeveel bedragen de investeringskosten van het Centraal Wapenregister per jaar, voor de afgelopen jaren?

Met betrekking tot de lokale politie:

9) Hoeveel bedragen de dotaties aan de lokale politie om een aantal controletaken op zich te nemen?

Met betrekking tot het schietincident van 13 december 2011 te Luik en de aankondiging van een wapenplan naar aanleiding van dit incident:

10) Worden er nieuwe kosten voorzien voor de toekomstige begroting(en) in de vorm van nieuw beleid?

Andere:

11) Zijn er nog andere kosten in het budget van Binnenlandse Zaken toe te schrijven aan de controle van wapens? Zo ja, welke en voor welk bedrag?

Antwoord ontvangen op 31 mei 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1. De personeelskost bedraagt 3 075 euro. Dit werd berekend op het aantal VTE’s werkzaam op de wapendienst.

De overige onkosten (huisvesting, opleiding, …) zijn niet opgesplitst tussen de materie wapenwetgeving en andere federale materies die het personeel van de gouverneurs behandelen.

2. Het aantal VTE’s per provincie bedraagt op 31 oktober 2012 84 VTE’s ( niveau A, B, C en D)

3. + 4. De werkings- en investeringskosten van de federale wapendiensten van de gouverneurs worden niet apart opgesplitst. Enkel voor de specifieke investeringen en de jaarlijkse onderhoudskosten van het softwareprogramma Ariadne van Cipal bestaat er een aparte basisallocatie. Er is in 2012 153 570,- euro beschikbaar. De investeringskosten voor dit programma zijn gedragen in de jaren 2006-2007-2008; sinds 2009 zijn er geen investeringskosten meer. Enkel in 2011 werd er nog 17 800,- euro geïnvesteerd voor een interface met fedcom.

5. + 6. + 7. + 8. De gouverneurs hebben enkel een toegang tot het Centraal Wapenregister. De federale politie stelt hiervoor computers ter beschikking. De personeelsleden van de dienst Wapens consulteren ook het Centraal Wapenregister.

De dienst “Centraal Wapenregister” (CWR) van de federale politie is ondergebracht in de lokalen van de Directie van de operationele politionele informatie (CGO), die rechtstreeks afhangt van de Commissaris-generaal. Vragen 5, 7 en 8: het detail van de personeels-, werkings- en investeringskosten van deze dienst is niet bekend. Vraag 6: deze dienst telt één commissaris (officier), twee inspecteurs (basiskader) en vijf bedienden (burgerpersoneel).

9. De lokale politie krijgt geen rechtstreekse dotaties; een gedeelte van de opbrengst van de geïnde retributies door de Belgische Staat wordt doorgestort naar de gemeentebesturen.

Op 31 december 2011 bedroeg dit saldo 243 694,69 euro. In 2012 werden in totaliteit voor 313 531,93 euro aan ontvangsten gerealiseerd voor de gemeenten. Hiervan werd nog niets doorgestort gezien de procedure nog niet voorhanden is. Dit brengt het totaal aan door te storten aan de gemeenten op 23 oktober 2012 op 626 749,86 euro.

10. Er zijn geen nieuwe uitgaven voorzien in de begroting 2013.

11. Aangezien er geen opsplitsing gebeurt tussen de wapendiensten en de gewone werking van de federale diensten van de gouverneurs, is het moeilijk om een volledig overzicht te geven van de kosten die gepaard gaan met de wapendiensten. Er zijn geen overige specifieke kosten voor de wapendiensten voorzien.