Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7135

van Willy Demeyer (PS) d.d. 5 oktober 2012

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Fléron - Vredegerecht - Gebouw - Beschadiging - Herstelling

burgerlijke rechtspraak
openbaar gebouw
veiligheid van gebouwen

Chronologie

5/10/2012Verzending vraag
18/6/2013Rappel
10/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7135 d.d. 5 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het gebouw van het vredegerecht van het kanton van Fléron, dat minder dan 20 jaar oud is, vertoont belangrijke vochtproblemen:

- opstijgend vocht door het ontbreken van een waterdichte film ter hoogte van de funderingen van het gebouw. Door de vochtigheid wordt de opslag van de papieren archieven problematisch, terwijl dat de belangrijkste bedoeling is van die kelder.

- diverse insijpelingen via de plafonds en de muren omdat het dak moeten worden hersteld.

Onlangs zou een deel van het stukwerk van het plafond ingestort zijn, na een vraag om de openbare toiletten voor de mannen te gebruiken. Die moesten worden gesloten uit veiligheidsoverwegingen.

Volgens mijn informatie zou het gebouw langzaam maar zeker vervallen.

De vrederechter is intussen van mening dat het gebouw echt gevaarlijk wordt.

Mijnheer de staatssecretaris,

1) Bent u op de hoogte van de problemen van dat gebouw?

2) Welke oplossingen overweegt u om de toestand zo vlug mogelijk te verhelpen?

Antwoord ontvangen op 10 oktober 2013 :

1 – 2.

Een identieke vraag, gesteld door de heer Dabiel Bacquelaine, nr. 13301 van 12 september 2012, werd beantwoord.  

De Directie van de Regie der Gebouwen te Luik is perfect op de hoogte van de staat van dit gebouw, net als van de andere gebouwencomplexen die zij beheert.  

Het waterdichte membraan onder de eerste laag metselwerkblokken van de kelder waarop u alludeert, is wel degelijk aanwezig. 

Om in te gaan op de wens van de bezetter die vroeg om deze kelder te kunnen gebruiken als archiefdepot, heeft de Regie der Gebouwen bijzondere aandacht besteed aan de afdichting van het metselwerk dat in aanraking kwam met aarde. Deze uitvoering geeft trouwens volledige voldoening. 

Het vastgestelde vochtprobleem was niet te wijten aan opstijgend vocht, maar aan een gebrekkige dakafdichting waarbij het regenwater via de muurspouw een weg zocht naar de funderingsmuur alwaar het afvloeide aan de kant van de kelder. 

Op 7 augustus 2012 heeft de Regie der Gebouwen de nodige herstellingswerken uitgevoerd om dit probleem op te lossen.  

Wat betreft de waterinsijpelingen in de plafonds : de oorsprong is dubbel en de verantwoordleijkheid verdeeld. 

Enerzijds zijn de voegen van de lichtkoepels welke onderworpen zijn aan UV-straling te snel en slecht verouderd waarbij, bij felle regen en wind, het water doorsijpelde langs de zijwanden ervan. 

Op 23 januari 2008 heeft de Regie der Gebouwen het nodige gedaan. 

Anderzijds zijn door een onvoldoende onderhoud van de kroonlijsten de afvoerbuizen geleidelijk verstopt geraakt. 

Bij overvloedige regenval kunnen deze kroonlijsten het overtollige water niet op een normale wijze afvoeren via de afvoerbuizen die verstopt zijn onder meer door dorre bladeren. 

In het onderhavige geval verspreidt het overtollige water zich in het onderdak en sijpelt het door langs de talrijke spleten van de onderliggende plafonds. 

Een regelmatig onderhoud van het gebouw door de bezetter zou de aan het probleem te geven oplossing moeten vervolledigen.  

De Regie der Gebouwen heeft, naast de nodige herstellingswerken, een volledige revisie uitgevoerd van de afdichting van het dak en zijn toebehoren.