Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7124

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 oktober 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Misdrijven - Gebruik van valse politie-uniformen - Frequentie - Bestraffing

officiële statistiek
kledingstuk
fraude
politie
identiteitsdiefstal
diefstal

Chronologie

4/10/2012Verzending vraag
3/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7124 d.d. 4 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent arresteerde de Brusselse politie een man die rondreed in een vals politie-uniform. Hij gebruikte ook een valse politiekaart en hij beluisterde de politieradio.

1) Hoeveel keer jaarlijks (gemiddeld voor de voorbije vijf jaren) wordt de politie geconfronteerd met het gebruik van valse politie-uniformen of andere gevallen waarbij iemand zich ten onrechte uitgeeft voor politiebeambte?

2) In welke mate leidde het misbruik van identificatie tot strafbare feiten? Hoe ernstig waren die feiten?

3) Zijn er algemene conclusies te maken in verband met het profiel van de diegene die deze identificatiemisdrijven pleegt, zijn woonplaats, de aard van de overtredingen enzovoort?

4) Hoe kan de politie zich (beter) tegen dit soort misbruiken wapenen?

Antwoord ontvangen op 3 januari 2013 :

Onderstaande tabel geeft het aantal geregistreerde feiten weer betreffende het fenomeen “Nepagent” op nationaal niveau voor de periode 2007-2011. Het fenomeen “Nepagent” betreft “elk misdrijf waarbij de dader zich valselijk voordoet als zijnde politieagent om de verwezenlijking van zijn misdrijf te vergemaakkelijken”.

 

2007

2008

2009

2010

2011

Nepagenten

260

359

287

555

510

Deze gegevens getuigen van een belangrijke toename van dit functiemisbruik gedurende de jaren 2010 en 2011. Voor 2011 heeft nagenoeg 80 % van de feiten die geassocieerd worden met deze modus operandi betrekking op diefstal en afpersing, 6,5 % heeft betrekking op bedrog en 3.5 % heeft betrekking op misdrijven tegen de openbare trouw. De overige feiten zitten verspreid over andere misdrijfcategorieën.

Wat het profiel van de verdachte betreft kan geen betrekkelijk betrouwbaar profiel worden opgemaakt aangezien de gegevens ter zake onvolledig zijn.

Het is strafrechtelijk verboden om zich valselijk uit te geven voor een politieambtenaar via het dragen van een vals uniform. Ik zal wegens de evolutie van dit verschijnsel de politie vragen om nauw aandacht te blijven hebben voor dergelijke feiten die afbreuk kunnen doen aan de geloofwaardigheid en het imago van de politie diensten.

Daarom dient men ook waakzaam te zijn voor de handel in echte politie-uniformen om te voorkomen dat er misbruik mee gebeurt of zelfs een misdrijf.. Het terugbezorgen van alle onderdelen van het politie-uniformen zou kunnen worden opgelegd aan alle personeelsleden die uit dienst treden.

Tenslotte blijf ik de herkenbaarheid van een politieagent bij de burger versterken. Via de campagne “laat u niet in de luren leggen” krijgen de politiediensten de mogelijkheid om de uiterlijke kenmerken van de politiemensen in herinnering en in beeld te brengen alsook door uit te leggen wat de politie wel en niet doet in het raam van hun contacten met de burger. De campagne moet bovendien de mogelijkheid bieden om de politie – in het bijzonder de wijkinspecteur - dichter bij de burger, specifiek senioren, te brengen.