Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7100

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 september 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Flitsboetes - Inning bij Nederlandse onderdanen - Ontbreken van een verdrag

Nederland
geldboete
overtreding van het verkeersreglement
bilaterale overeenkomst
snelheidsvoorschriften

Chronologie

27/9/2012Verzending vraag
21/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7100 d.d. 27 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nu de systemen voldoende performant zijn om zowat alle nummerplaten te herkennen (het Eucarissysteem), blijkt dat geflitste Nederlanders niet kunnen worden beboet via directe inningen omdat een verdrag ter zake zou ontbreken.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen

1. Hoe verklaart de staatssecretaris het ontbreken van dit verdrag, terwijl er in omgekeerde richting geen probleem lijkt te zijn? Nederland kan immers probleemloos Belgische geflitste chauffeurs met een onmiddellijke inning benaderen. Wie draagt de schuld voor dit euvel?

2. Wanneer zal dit euvel verholpen zijn, binnen welke periode kan de staatssecretaris waarborgen dat Nederlandse snelheidsovertreders ook een onmiddellijke inning zullen ontvangen?

3. Zijn er nog andere landen waarvoor dergelijke verdragen ontbreken?

Antwoord ontvangen op 21 februari 2013 :

Een bilateraal verdrag werd afgerond en zal binnenkort ondertekend worden. Zodra dit verdrag in werking treedt, zullen de inschrijvingsgegevens van Belgische en Nederlandse voertuigen kunnen worden uitgewisseld bij vaststelling van verkeersovertredingen. In afwachting kunnen de inschrijvingsbestanden van beide landen overeenkomstig het Verdrag van Prüm worden geraadpleegd wanneer overtredingen strafrechtelijk moeten worden vervolgd.  

De technische diensten van beide administraties zijn overeengekomen dat de gegevens via het Eucaris-systeem zullen worden uitgewisseld. Alle strafrechtelijke overtredingen inzake verkeersveiligheid, waaronder snelheidsovertredingen, kunnen dus aan weerszijden van de grens vervolgd worden.  

Naast het toekomstige bilaterale verdrag met Nederland heeft België reeds een gelijkaardig verdrag met Frankrijk ondertekend. Dit verdrag is op 1 juli 2012 in werking getreden.  

Daarnaast bestaat er ook de richtlijn 2011/82/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen. 

Deze richtlijn moet tegen 7 november 2013 in Belgisch recht worden omgezet ; inschrijvingsgegevens zullen vanaf die datum met alle Europese landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland, kunnen worden uitgewisseld.